Preskočite na glavni sadržaj

Studenti i profesori filma iz regije na festivalu DokuMa u Makarskoj

Studenti i profesori filma iz regije na festivalu DokuMa u Makarskoj
Međunarodni festival dokumentarnog filma DokuMa Film Festival, koji se održava u Makarskoj od 3. do 7. lipnja, u svom drugom izdanju ponovno organizira edukativni CrossBorder program, na kojemu će sudjelovati studenti i profesori s akademija i filmskih škola iz regije.
vrijeme: 03.06.2015. - 07.06.2015.

Uz filmske radionice i masterclass predavanja, koja će se održati u okviru tog programa, festival donosi reviju regionalnog studentskog filma, u sklopu koje će se u makarskom Kinu Gaudeamus prikazati osam premijernih uradaka, izvijestio je organizator festivala, makarska udruga DokuMA.

Program CrossBorder okupit će petnaest studenata i devet profesora sa zagrebačke Akademije dramske umjetnosti, ljubljanske Akademije za kazalište, radio, film i televiziju, Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda, Fakulteta dramskih umjetnosti iz Cetinja, Fakulteta dramskih umjetnosti iz Skoplja te Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva.

Predavanja će održati Dragutin Ćirković s beogradskog Fakulteta dramskih umjetnosti, Aleš Suk s praške FAMU i Silvestar Kolbas sa zagrebačke Akademije, dok će radionicu voditi nagrađivani hrvatski dokumentarist Igor Bezinović.

Radionica će polaznicima omogućiti da kroz inovativne metode montaže snime kratke dokumentarce o Makarskoj, te da usvoje znanja s područje montaže i snimanja te snimanja i obrade zvuka.

Po riječima Karle Carević, koja je sa Sandrom Bastašić koordinatorica tog programa, intenzivna radionica organizira se za dio filmske produkcije, koji je na ostalim festivalskim radionicama slabo zastupljen, unatoč tome što te, naizgled tehničke komponente dokumentarca zapravo čine njegov umjetnički i estetski izričaj.

Osim međunarodnog natjecateljskog programa kratkometražnih dokumentaraca "Mali Garmaz", na festivalu će se održati još revije "Dugi hit film", "Ponoć u Đardinu", "MAteeneja" i retrospektiva zemlje-partnera festivala. Kako je ove godine to Poljska, u suradnji s Poljskim filmskim institutom prikazat će se ponajbolja recentna ostvarenja poljske dokumentaristike.

Festival uz filmski i edukativni program donosi zabavne sadržaje, a novost je noćni glazbeni program na poluotoku Sv. Petar, gdje će se održavati koncerti. (Hina)