Preskočite na glavni sadržaj

Stručni skup: Prof. dr. Antun Bauer – muzealac i donator (online)

Znanstveno-stručni skup 'Prof. dr. Antun Bauer – muzealac i donator', uz 110. godišnjicu rođenja, održava se 3. prosinca 2021. putem platforme Zoom, s početkom u 9. sati. Skup ima za cilj repozicioniranje Bauerovog doprinosa povijesti umjetnosti i muzeologiji kao disciplinama, uz kontekstualizaciju njegove misli i djela unutar suvremenih trendova u svijetu umjetničkih i baštinskih institucija.
vrijeme: 03.12.2021. -
mjesto: online
Antun Bauer (Vukovar 1911. - Zagreb, 2000.), povjesničar umjetnosti, arheolog, muzeolog, kolekcionar i donator, svojim je vizijama, radom, brigom i donacijama utemeljio ili sudjelovao u osnivanju i radu niza kulturno-baštinskih institucija. Svjestan važnosti muzejske djelatnosti kao nezamjenjive nacionalne identifikacije dao je poticaj i osnutku studija muzeologije te pokretanju izdavanja muzeoloških časopisa. Svojim neumornim djelovanjem na brojnim kulturnim poljima, objedinivši stručni, znanstveni i pedagoški rad, uspostavio je institucionalne okvire i prostore žive aktivnosti od iznimnog značaja za razvoj hrvatske kulture i umjetnosti. 

Programska knjižica 

Poveznica za praćenje skupa

Organizatori skupa su Hrvatska akademije znanosti i umjetnosti / Arhiva za likovne umjetnosti i Gliptoteke i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu / Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti.