Preskočite na glavni sadržaj

Stručni skup povodom Međunarodnog dana urbanizma

Stručni skup 'Participacija u prostornom i urbanističkom planiranju' povodom obilježavanja Svjetskog dana urbanizma u organizaciji Odbora za urbanizam Hrvatske komore arhitekata i Društva arhitekata Splita, održat će se 8. studenoga u prostorima Društva arhitekata Splita, a moći će se pratiti i u obliku webinara, s početkom u 10 sati. 
vrijeme: 08.11.2022. -
mjesto: Split; online
url: https://www.arhitekti-hka.hr/
Planiranje uređenja i korištenja prostora specifične su i složene aktivnosti s obzirom na to da podrazumijevaju upravljanje različitim, često suprotstavljenim interesima uz potrebu definiranja i zaštite sfere javnog interesa. U suvremenim trendovima planiranja pojam participacije kao kohezivnog i komunikacijskog sredstva postao je neizbježan.
Cilj participacije u prostornom planiranju jest osigurati društveno održiv prostorni razvoj kroz strukturiranu komunikaciju na više razina. Participativni procesi imaju višeslojnu ulogu u prostornom planiranju, primarno oni koji osiguravaju prepoznavanje javnoga interesa u određenom prostoru te njegove implementacije u planiranje budućeg razvoja toga prostora. To podrazumijeva komunikaciju između planerske struke i javnosti, ali i između izrađivača prostornih planova i šire stručne javnosti, politike i upravljačkih tijela i javnosti, kao i komunikaciju različitih socijalnih aktera koji se na javnoj sceni pojavljuju s različitim (ponekad i suprotstavljenim) ciljevima i interesima. Stvarna participacija podrazumijeva i specifična znanja vođenja i usmjeravanja participativnih procesa od najranijih faza postupka izrade prostornih planova do njihova donošenja i provedbe.
 
Na skupu su predviđena izlaganja prostornih planera, arhitekata, sociologa, predstavnika gradskih uprava i stručnih udruga o potrebi i korisnosti participacije u prostornom i urbanističkom planiranju, primjerima participacije javnosti i suradnje sa stručnim udruženjima te vođenju participativnog procesa. Predstavit će se iskustva iz Hrvatske, Slovenije, Austrije i drugih europskih zemalja. Skup je namijenjen prostornim planerima, arhitektima, sociolozima, zaposlenicima gradskih i općinskih uprava, predstavnicima stručnih udruženja i nevladinih organizacija te drugima uključenim u postupke izrade prostornih i urbanističkih planova.
 
Detaljan program i dodatne informacije 
 
Ukoliko niste u mogućnosti doći, skup ćete moći pratiti online. Link za sudjelovanje→
 
Snimka skupa naknadno će biti objavljena na Youtube kanalu HKA.