Preskočite na glavni sadržaj

Stiže Supertoon – 11. izdanje festivala animiranog filma i prvo izdanje strip festivala u Šibeniku

U Šibeniku u ponedjeljak, 19. srpnja, počinje novo izdanje Međunarodnog festivala animacije i stripa Supertoon. Jedanaesto je to izdanje festivala, koji će tijekom pet dana u pet natjecateljskih kategorija prikazati 150 filmova iz recentne svjetske produkcije animiranog kratkog metra u ljetnim kinima na Maloj loži, Gorici i u Đardinu, a prvo izdanje koje uključuje i natjecanje stripa, i to u kategorijama strip album i strip časopis, i donosi 25 stripova koji će biti izloženi za posjetitelje u Galeriji Sv. Krševan.
vrijeme: 19.07.2021. - 23.07.2021.
mjesto: Šibenik
url: http://www.supertoonfestival.com/

Šibenska će publika tako moći vidjeti inovativne i intrigantne animirane naslove Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke, Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, Vidiš li ih ti? Brune Razuma, The Raft Marka Meštrovića, Comeback Vladimira Leschiova, The Stork Lucije Mrzljak, L’amour en plan Claire Sichez, Vadim on a Walk Sashe Svirskog, Anna, Cat-and-Mouse Varye Yakovleve, The Hangman at Home Michelle Kranot i Urija Kranota, Listen Papa! Tatiane i Olge Poliektove, Love in the Time of Tourism Vessele Dantcheve i brojne druge, a ostatak službene selekcije filmova i stripova dostupan je na ovoj poveznici.
 
Natjecanja animiranih filmova žirirat će Alexis Hunot, Lucija Bužančić i Žarko Ivanov (kategorije kratkog filma Grandtoon i studentskog filma Studentoon) te Milivoj Popović, Valéntin Gregoire i Vladimir Sokačić (kategorije glazbenih spotova Supertune i namjenskih filmova Supercomm), a Krešimir Zimonić, Igor Hofbauer i Jurica Starešinčić ocjenjivat će stripove u konkurenciji.
 
U suradnji s Muzejem suvremene umjetnosti iz Zagreba u Muzeju grada Šibenika bit će postavljena izložba "Moving Pictures: To be continued...", koja predstavlja radove devet domaćih umjetnika koji rade i u mediju animiranog filma i u mediju stripa, a to su Magda Dulčić, Marko Dješka, Matija Pisačić, Krešimir Zimonić, Simon Bogojević Narath, Danijel Žeželj, Dubravko Mataković, Irena Jukić Pranjić i Marko Meštrović.
 
U Galeriji Matija posjetitelji će imati prilike vidjeti meta-izložbu "Egostripovi i druga putovanja", koja se referira na zagrebačku izložbu radova animatora Božidara Trkulje "Vrijeme srca" i donosi stripove Simona Bogojevića Naratha i Marka Dješke.
 
Na novoj festivalskoj lokaciji Đardin (Perivoj Roberta Visianija) odvijat će se bogati sajam stripova, jutarnji razgovori s 40-ak domaćih i inozemnih filmskih autora i producenata, kao i filmskih žirijem, te večernji razgovori s više od 20 gostiju strip autora i žirijem strip natjecanja.
 
Kao dio trajnih napora organizatora festivala na području razvoja i obrazovanja publike te vizualnog opismenjivanja, na programu je i četverodnevna radionica animiranog filma za djecu (pod mentorstvom animatorice Antonije Veljačić), čiji će polaznici sačinjavati žiri za kategoriju filmova za djecu Planktoon, a svi zainteresirani početnici moći će se okušati i u sekvencijalnom vizualnom pripovijedanju u okviru radionice stripa u istome trajanju, pod vodstvom strip autora Tihomira Tikulina.
 
Na sve je programe festivala ulaz besplatan, a program i satnica događanja mogu se naći na službenoj stranici festivala.
 
Izvor: HAVC