Preskočite na glavni sadržaj

Stari Grad na Hvaru domaćin festivala filozofije

Na 2. Farskom filozofskom simpoziju, koji će se održati od 30. travnja do 3. svibnja, okupit će se znanstvenici, umjetnici i istraživači kako bi razgovarali o ovogodišnjoj temi - "Vrijeme i tok".
vrijeme: 30.04.2024. - 03.05.2024.
mjesto: Otok Hvar
url: https://www.pharos-symposium.org/
Program događanja uključuje koncert Oskara Longyke, umjetničke izložbe Neli Ružić i Viktora Popovića, recital Igora Pare i Zorana Kelave, filmske premijere, otkrivanje i degustaciju starogrčke kuhinje, predstavljanja knjiga, dječje radionice i rasprave s međunarodnim filozofima i akademicima. 

Organizatori najavljuju i gostovanje autora i HRT-ova novinara Krešimira Mišaka, poznatog po emisiji Na rubu znanosti.

- UNESCO-ov grad Stari Grad, najstariji grad u Hrvatskoj, idealan je za filozofsko istraživanje ‘Vremena i toka’. Njegove srednjovjekovne kamene ulice, koje vijugaju starogrčkim krajolikom, naseljene su kontinuirano od 384. pr.K. Stari Grad je neksus vremena, njegova živopisna sadašnjost prožeta je poviješću prošlih života i civilizacija, a istovremeno ostaje otvorena za nova iskustva budućnosti, ističu organizatori iz Muzeja Staroga Grada i Gradske knjižnice i čitaonice Stari Grad.

- Simpozij je zamišljen kao otvoreno mjesto okupljanja na kojem proučavatelji filozofije i njihovi suputnici u tradiciji sokratovskih simpozija dijele svoje ideje. Jedina nit vodilja je slobodno i kritičko promišljanje različitih ideja, ističu organizatori. 

Tema "Vrijeme i tok" obradit će se kroz različita gledišta: znanstveni, metafizički i "egzistencijalnog vremena", a uključit će i ideje s područja biologije, geologije, kemije i drugih.

Događanja će se održati u Palači Biankini - Muzeju Starog Grada, Dvorcu Tvrdalj Petra Hektorovića, Dominikanskom samostanu sv. Petra, Arheološkom lokalitetu Pharos i Gradskoj njižnici i čitaonici Stari Grad.

Izvor: HRT