Preskočite na glavni sadržaj

Središnja izložba uz obilježavanje 150 godina Dubrovačkih muzeja

Središnja izložba uz obilježavanje 150 godina Dubrovačkih muzeja
U povodu obilježavanja 150-e obljetnice osnutka, Dubrovački muzeji u subotu 23. srpnja 2022. u Kneževu dvoru s početkom u 21 sat, organiziraju otvorenje središnje izložbe '150 godina Dubrovačkih muzeja' koja će se moći pogledati do kraja 2022. godine.
vrijeme: 23.07.2022. - 31.12.2022.
mjesto: Dubrovnik
url: https://www.dumus.hr/
Domorodni muzej, kao prethodnica Dubrovačkih muzeja, na poticaj Trgovačke komore i Općinskoga vijeća osnovan je 1872. godine kao prva kulturna ustanova Grada Dubrovnika i jedan od najstarijih muzeja u Hrvatskoj. Muzej je bio smješten na prvom katu ondašnje općinske zgrade, a za javnost je otvoren 1873. godine. Njegov nukleus činila je bogata prirodoslovna zbirka, uz koju su osnovane kulturološka, povijesna, arheološka i zbirka narodne radinosti. Danas su Dubrovački muzeji kompleksna ustanova u čijem sastavu djeluju Kulturno-povijesni muzej, Pomorski muzej, Arheološki muzej i Etnografski muzej.

Njihovi bogati fundusi predstavljeni su u spomeničkim objektima najviše kategorije. Tijekom proteklih 150 godina kroz aktivnu sakupljačku djelatnost sačuvali su za buduće naraštaje vrijedan dio kulturne i umjetničke baštine, tradicijske kulture i povijesnog nasljeđa Dubrovnika i njegove okolice.
Izložba “150 godina Dubrovačkih muzeja“ prati muzeološke razvojne faze Ustanove od samih početaka do danas i koncipirana je u 11 tematskih cjelina: povijesni razvoj, zaslužni muzealci, fundus, izložbena i izdavačka djelatnost, stalni postavi, istraživanja, edukativno - pedagoška djelatnost, restauracije i konzervacije, suradnje i „iza scene“. Na izložbi će se moći vidjeti i rekonstrukcija kabineta Antuna Dropca, osnivača Domorodnog muzeja, s originalnim predmetima iz 19. stoljeća. Bit će predstavljena dokumentarna građa, raritetni predmeti kulturno-povijesne i umjetničke vrijednosti iz fundusa pribavljeni donacijama i otkupima, kao i izbor predmeta otkrivenih tijekom arheoloških istraživanja na dubrovačkom području. 

Voditeljica projekta je viša kustosica i ravnateljica Ivona Michl koja uz višu kustosicu Anu Kaznačić Skurić potpisuje stručnu koncepciju izložbe.
Autori tekstova su kustosi Dubrovačkih muzeja: Bruno Bijađija, Ljerka Dunatov, Marina Filipović, Branka Hajdić, Ana Kaznačić Skurić, Dino Lokas, Tonko Marunčić, Ivona Michl, Dragana Moravec, Domagoj Perkić, Aleksandra Piteša i Lucija Vuković.

Izložba „150 godina Dubrovačkih muzeja“ ostaje otvorena do 31. prosinca 2022. godine.
Veliku obljetničku izložbu Dubrovačkih muzeja prate i novi prigodni suveniri na koje će tijekom otvorenja biti odobreni popusti od 20 posto.