Preskočite na glavni sadržaj

Srđan Veljović, 'Osamdesete'

Otvorenje izložbe fotogorafija “Osamdesete” Srđana Veljovića i razgovor s umjetnikom održat će se u kreativnom hub-u Prostor u Splitu u petak 5. travnja u 19 sati.
vrijeme: 05.04.2024. -
mjesto: Split
url: https://www.chc-prostor.com/

'Ciklus fotografija pod nazivom Osamdesete posvećen je problemu identiteta i načinima kako se on iskazuje tokom vremena u različitim političkim formacijama. Serija fotografija nastala je između 1983. i 1985. godine u novobeogradskom Bloku 45, takozvanom “Naselju Sunca” koje je realizirano kao utopistički, biopolitički projekt izveden u vrijeme zalaska jugoslavenskog socijalizma. Taj se projekt danas može smatrati utopijskim, a definirala ga je scena mlade generacije koju prate ove fotografije. U to vrijeme stvoreni su uvjeti odrastanja generacije koja se iz današnje perspektive čini visoko privilegiranom. Na jednoj razini, ove fotografije možemo promatrati i kao dokument odrastanja jedne od posljednjih bezbrižnih generacija SFRJ, posebno u svjetlu nastupajućih devedesetih.'

Izložba će ostati otvorena do 29. travnja, a može se razgledati svakim radnim danom od 10 do 19h.

Izložba je dio programa “Sinergije” koji Platforma “Culture Hub Croatia” provodi u 2024. u sklopu kreativnog huba Prostor.