Preskočite na glavni sadržaj

(Sr)etno Selce 2022

Najveća selačka manifestacija (Sr)etno Selce povezuje narodne običaje, gastronomiju, kulturno-umjetničko stvaralaštvo i zabavu za sve generacije. 15. i 16. srpnja 2022. će se na čak četiri lokacije u Selcu (centar, Polača, trg, riva) održavati etno festival 9. (Sr)etno Selce. Narodni običaji i tradicija na zanimljiv način se prezentiraju mlađim generacijama, kao i turistima, a starije generacije ih se imaju priliku prisjećati s nostalgijom.
vrijeme: 15.07.2022. - 16.07.2022.
mjesto: Selce
url: https://www.facebook.com/rivieracrikvenica

Događanja prvoga dana, u petak, bit će smještena u centru Selca. Održat će se izložba „Kroz staru selačku poneštricu“ (Stara škola). Izložba je zamišljena kao prezentacija starinskoga selačkoga stana i pogleda iz stana u selačku prošlost. U večernjim satima vas očekuje i nastup pjevačkoga zbora KUD-a „Neven“ Selce.
 
Drugi dan, u subotu, će se uzduž promenade održavati sajam tradicijskih i eko proizvoda (proizvodi od lavande, med, drvene i kožne rukotvorine, pletene torbe i ukrasi…), kao i mimohod sudionika, a na Polači će biti predstavljene tradicionalne vještine i običaji poput pranja robe na perilu, šivanja na starinskoj šivaćoj mašini, pletenje ribarske mreže…. Toplu ljetnu večer dodatno će uljepšati nastup klape „Tić“. Na trgu će se u večernjim satima prezentirati tradicionalna mlaća slame i plesati selačko kolo. Običaj mlaćenja slame star je više od 150 godina, a potekao je iz maškaranih običaja – žene mlate slamu u svojim radnim narodnim nošnjama, potom ju zapale, a okupljeni otplešu dva tradicionalna plesa oko vatre, Hrvacki i Kolunati. Kad slama izgori, žene, djevojke i djevojčice nastavljaju plesati uz glazbu mantinjade. Običaj je to koji možete doživjeti samo u Selcu, a Selčanima se jedinima ne zamjera kada mlate praznu slamu – to je njihova tradicija. Uživati možete i uz nastup dragih nam gostiju iz mađarskoga grada Erda, plesne grupe „Igraj kolo“ i glazbenog sastava „Insula“. Na rivi u Selcu će vas istovremeno zabavljati nastup klape „Tramuntana“.
 
Prezentacija narodnih običaja, raznolikih umjetničkih izričaja i domaćih proizvoda samo su jedan dio ovoga zanimljivog događanja. (Sr)etno će nas Selce uvesti u svijet u kojemu se isprepliće staro i novo i na poseban način predstaviti vrijednu kulturno-povijesnu baštinu, uz obilje zabave u ugodnom okruženju uz more.
 
Organizator (Sr)etnog Selca je Turistička zajednica Grada Crikvenice.
Suorganizatori su KUD „Neven“ Selce i Udruga mladih Selce.
Pokrovitelji su Grad Crikvenica, Županijska lučka uprava Crikvenica i „Eko-Murvica“ d.o.o.
 
(Sr)etno Selce - Ethno Festival | Facebook