Preskočite na glavni sadržaj

Sporazumom o ponovnoj uspostavi izložbe u Bloku 17 istaknuta važnost jačanja dijaloga, mira i pomirenja razvijanjem inovativnih i kreativnih pristupa očuvanju kulture sjećanja

U sjedištu UNESCO-a u Parizu je 25. siječnja održana svečanost potpisivanja Sporazuma o financiranju ponovne uspostave izložbe združenog stalnog postava u Bloku 17 Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau kao mjesta sjećanja na jedno od najmračnijih razdoblja u povijesti čovječanstva, a kojim je šest sljednica bivše države dovršilo dogovore započete 2011. godine.
vrijeme: 25.01.2024. -
mjesto: Francuska; Pariz
url: https://min-kulture.gov.hr/

Potpisnice Sporazuma podsjetile su na kohezivnu snagu kulturne baštine u svim njezinim oblicima i dimenzijama te naglasile važnost jačanja kulture sjećanja, dijaloga i mira. Sporazum je u ime Republike Hrvatske potpisala ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, a prilikom svog obraćanja potvrdila je kako se radi o značajnom povijesnom trenutku koji se događa uoči obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na holokaust 27. siječnja, ali i završne faze hrvatskog predsjedanja IHRA-om.
 
Ministrica je podsjetila na odgovornost svih država sljednica u vremenu kada nas preživjeli i svjedoci postupno napuštaju. Održavanje sjećanja na one koji su ubijeni u logoru Auschwitz-Birkenau i vrlo malo onih koji su uspjeli preživjeti strahote logora, kao i prenošenje njihove priče i uspomene mladim generacijama koje će živjeti u svijetu bez neposrednih svjedoka, način je kojim ćemo ojačati, unaprijediti i promicati svijest o holokaustu i genocidu diljem svijeta. „Izlozba šest država sljednica doista je jedinstven kreativni i komemorativni pothvat - jedan izložbeni prostor, šest suvlasnika i sukreatora idejnog rješenja, šest narativa - a opet svi pričaju istu tragičnu priču, svi slušaju svjedočanstva preživjelih i svjedoka, svi komemoriraju žrtve na jednako uvjerljiv način“, istaknula je ministrica.
 
Na kraju svog obraćanja ministrica Obuljen Koržinek izrazila je posebnu zahvalnost glavnoj ravnateljici UNESCO-a Audrey Azoulay koja je, prihvativši ulogu UNESCO-a kao depozitara u tom procesu, pospješila sklapanja ovog sporazuma. Izraze zahvalnosti ministrica je uputila i Zakladi obitelji Herman, autorima vizualnog koncepta izložbenog prostora iz studija Libeskind i dr. Lustiger Thaleru, direktoru Državnog muzeja Auschwitz-Birkenau te svima koji su dali svoj doprinos u ostvarenju ovog značajnog trenutka.
 
Glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay u svom je obraćanju istaknula važnost postizanja ovog sporazuma te naglasila koliko je UNESCO predan njegovanju kulture sjećanja koja je preduvjet za očuvanje mira.
 
Podsjećamo, obnova i restauracija Bloka 17, koji države sljednice dijele s Republikom Austrijom, ostvarena je donacijom Republike Austrije u iznosu od 2 milijuna eura. Nadoknadu troškova u iznosu od milijun eura podmirit će države sljednice utvrđenim mehanizmom raspodjele troškova.
 
Nakon potpisivanja Sporazuma, ministrica Obuljen Koržinek prisustvovala je UNESCO-ovoj svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, gdje se, uz glazbeno otvaranje na violini pronađenoj u logoru Auschwitz, prisutnima obratio i potpredsjednik Memorijalnog centra Holokausta u Parizu Franҫois Heilbronn. Svečanost je uključivala brojna svjedočanstva preživjelih logoraša uz klavirski koncert talijanskog pijanista, skladatelja i muzikologa Francesca Lotoroa,  poznatog po svom radu na prikupljanju i rekonstrukciji skladbi pisanih u logorima tijekom Drugog svjetskog rata.
 
Galerija fotografija>>>