Preskočite na glavni sadržaj

Spoj plesne i likovne umjetnosti u prostoru Memorijalne zbirke Jozo Kljaković

Memorijalna zbirka Jozo Kljaković osmislila je program povodom manifestacije Noć muzeja 2023. godine u suradnji s Plesnim centrom „Svjetlost u pokretu“ i pedagoginjom i koreografkinjom Tatjanom Rupcich, a posjetitelje očekuje i otvorenje izložbe mladog umjetnika, studenta druge godine kiparstva ALU u Zagrebu.
vrijeme: 27.01.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.mzk.czlogz.hr/
Spoj plesne i likovne umjetnosti pokazao se kao dobra formula za nove načine interpretacije umjetničkog djela. Ovim programom nastavlja se odlična suradnju kroz koju su uvedene inovativne umjetničke prakse u muzej kako u pedagoškim radionicama tako i izvedbi pod nazivom „Et maxime perfectum-performans posvećen Jozi Kljakoviću“ koji je bio premjerno izveden na prošlogodišnjoj Noći muzeja i završnom danu Tjedna suvremenog plesa 2022. godine.

Ideja ove suradnje posebna je u tome što sve posjetitelje kroz stalni postav i aktualnu izložbu suvremenog gosta umjetnika, vodi plesačica. Plesom kroz stalni postav Zbirke ukazujući na izložene muzejske predmete i umjetnine Joze Kljakovića plesačica na neuobičajen i inovativan način uvodi posjetitelje u carstvo likovne umjetnosti.

Izložbom povodom manifestacije Noć muzeja '23., Memorijalna zbirka Jozo Kljaković predstavlja Matiju Popovčića, studenta druge godine kiparstva ALU u Zagrebu. Ovom izložbom pokrećemo suradnju s Akademijom likovnih umjetnosti u Zagrebu i studentima kako bismo im omogućili da predstave svoje radove muzejskoj i široj publici. Upravo iz tog razloga osmislili smo program kojim bismo umjetnike poput Matije Popovića potaknuli na kvalitetan i kontinuiran rad te povezali klasično slikarstvo s suvremenim pristupom mladih umjetnika ALU kroz interpretaciju slikarstva Joze Kljakovića kao inspiraciju, dekonstrukciju i objedinili ih u zajedničkoj temi i misli.

Pod geslom „Muzeji su važni“ želi se prikazati kako dolazak u muzeje i galerije nije uvijek suhoparan i namijenjen isključivo umjetnicima i poklonicima umjetnosti, već je dostupan i zabavan i širem krugu posjetitelja.

Program će započeti u 18 sati i trajati do 23 sata.
Plesom kroz stalni postav održati će se vodstva za posjetitelje u dvije grupe:
1.         U 18.30 započeti će vodstvo za posjetitelje
2.         U 20.00 sati održati će se drugo vodstvo za posjetitelje ili prema najavi i dogovoru.
3.         U 20.15 sati Otvorenje izložbe Matije Popovčića, kipara
4.         Od 20.30. do 23.00 sata druženje uz umjetnost
5.         23.00 sati zatvaranje programa