Preskočite na glavni sadržaj

'Splitski virtuozi' turnejom po Hrvatskoj obilježavaju deseti rođendan

Komorni orkestar 'Splitski virtuozi' ove godine slavi deset godina postojanja velikom turnejom po Hrvatskoj. Turneja kreće u ponedjeljak 27. lipnja iz JK Marina u Kaštel Gomilici. Slijede nastupi u Bjelovaru, Karlovcu, Ludbregu i Čakovcu.
vrijeme: 27.06.2022. - 01.07.2022.
mjesto: Kaštel Gomilica, Bjelovar, Karlovac, Ludbreg, Čakovec
Splitske virtuoze čini jedanaest istaknutih profesionalnih splitskih glazbenika pod umjetničkim vodstvom internacionalno renomiranog violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka.

Na ovoj turneji posjetit će pet gradova; Kaštel Gomilicu, Bjelovar, Karlovac, Ludbreg i Čakovec.

Turneja kreće u ponedjeljak 27.6. iz JK Marina u Kaštel Gomilici. Nastavlja se u utorak 28. lipnja u Bjelovaru. Već idući dan, u srijedu 29. lipnja slijedi gostovanje u Karlovcu.

Nakon toga slijedi gostovanje u Ludbregu  u četvrtak 30. lipnja te u petak 1. srpnja u Čakovcu.
 
Program turneje je:
Dmitri Šostakovič: 8. kvartet posvećen žrtvama fašizma i rata,
Max Bruch: "Kol Nidrei" u obradi za violu i gudače,
Boris Papandopulo: Suita "Pintarichiana",
Franz von Suppé - Wl. Kossjanenko: Uvertira iz opere "Laka konjica"

„Na programu ovogodišnje turneje Splitskih virtuoza bit će između ostalog jedan od značajnijih opusa 20. stoljeća - tragični 8. kvartet Dmitrija Šostakoviča posvećen žrtvama fašizma i rata (a po vlastitim riječima skladatelja - njegov rekvijem samom sebi), „Kol Nidrei“ - glazbena molitva iz židovskog života za violu i gudače njemačkog kompozitora Maxa Brucha, Suita „Pintarichiana“ – briljantan komad hrvatskog kompozitora Borisa Papandopula (Šostakovičeva suvremenika) koji je skladan u stilu Haydna i Mozarta 1974. g. u Kaštel Lukšiću te popularna uvertira iz opere „Laka konjica“ austrijskog kompozitora Franza von Suppéa (rođ. 1819. u Splitu) koju sam obradio za Splitske virtuoze“, objasnio je Wladimir Kossjanenko.
Prije deset godina na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka osnovali su komorni orkestar u Splitu s kontinuiranom koncertnom djelatnošću.
Od osnivanja Splitski virtuozi održali su preko 40 koncerata diljem Hrvatske, ali su zabilježili i važna inozemna koncertna gostovanja među kojima se izdvaja Međunarodni festival "Celloherbst am Hellweg". Također zanimljivo je da su jedini hrvatski ansambl koji je održao Koncert posvećen obljetnici pada Berlinskog zida, a prošle godine su nastupili na Svjetski dan glazbe u znak solidarnosti i podrške Hrvatskom glazbenom zavodu. Splitski virtuozi izveli su 69 skladbi od razdoblja baroka do 21. stoljeća među kojima 14 praizvedbi u Hrvatskoj.
Surađivali su s preko stotinjak renomiranih svjetskih solista kao što su gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov, pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman i Alexander Vitlin te Nataša Veljković, violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević i Arman Mourzagaliev te violončelistice Kim Cook, Felicitas i Pauline Stephan, Kajana Pačko i brojni drugi. Posebno zanimljiva je i suradnja s njujorškim zborom West Village Choral.
Kontinuirana podrška Splitskim virtuozima od strane Ministarstva kulture i medija RH omogućava ansamblu nastavak rada u prezentaciji visoke razine glazbenog umijeća te pomaže mladim članovima i gostima ansambla da neprekidno usavršavaju svoje profesionalne vještine na koncertnim podijima. Posebna pažnja članova utemeljitelja „Splitskih virtuoza“ usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno sudjelovanje u pripremi koncertnih programa ansambla kao i organiziranje seminara i radionica.
 
Splitski virtuozi će predstavljati glazbenu tradiciju Splita u Dalmatinskom ciklusu sa Zadarskim komornim i Dubrovačkim simfonijskim orkestrima na koncertima u Zadru, Splitu i Dubrovniku u studenom ove godine.
 
Više informacija o Splitskim virtuozima pronađite ovdje: