Preskočite na glavni sadržaj

Sounded Bodies Festival 2023.

Sounded Bodies Festival 2023.
Ovogodišnje izdanje Sounded Bodies 2023. festivala izvedbenih umjetnosti održava se od 6. do 10. listopada u prostorima Zagrebačkog plesnog centra – ZPC, Pogona Jedinstvo i Kazališta KNAP u Zagrebu.
vrijeme: 06.10.2023. - 10.10.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://thisisadominoproject.org

Izvedbeni program predstavlja gostujuće međunarodne i domaće umjetnike koji istražuju odnose glasa i tehnologije, eksperimentalno pristupaju zvuku i glasu, te istražuju koreografski i izvedbeni potencijal zvučno-tjelesnih praksi u  mapiranju i prodiranju u (neotkrivene) prostore sjećanja. Posebno ističemo i svjetsku premijeru predstave Neuspjeh, argentinsko-hrvatske koprodukcije, zadnjom izvedbom Sounded Bodies festivala.
 
Izvedbeni program započinje 8. listopada u Velikoj dvorani Pogona Jedinstvo gostovanjem umjetnika Dore Fodor i Hrvoja Radnića (HR), koji će izvesti rad Beating. Preispitujući odnos i uloge čovjeka i softvera, umjetnica pretvara svoj glas i tijelo u instrument kojim softver upravlja, kokreirajući kompoziciju isprepletenu glasom, zvukom i pretapajućim modulacijama.
 
Program se nastavlja 9. listopada u Kazalištu KNAP izvedbom predstave Sjećanje u prijevodu plesne umjetnice i vokalistice Silvije Dogan (HR). Izvedba je ujedno posljednji dio trilogije o sjećanju u kojoj umjetnica temi sjećanja pristupa kroz višesmjerne prijevode raznih alata, poput jezika, tijela, zvuka i slike.
 
Zatvaranje izvedbenog programa, 10. listopada, obilježava predstava u Zagrebačkom plesnom centru, Neuspjeh o opernoj pjevačici i glumici Micaeli Fariñe, koja nastala tijekom ovogodišnje rezidencije argentinskih umjetnika u okviru Sounded Bodies festivala. U projektu su sudjelovali: Micaela Fariña, Gonzalo Quintana, Kika Monte, Mariana Castellucci, Nicolás Pota i Malena Massat. Nakon više od mjesec dana u Zagrebu, umjetnici predstavljaju posebnu koprodukciju i u Zagrebu prikazuju svjetku premijeru Neuspjeha, predstave koja je svoje putovanje započela na najvećem argentinskom festivalu izvedbenih umjetnosti FIBA-Festival Internacional de Buenos Aires.
 
U okviru festivala održavaju se i dvije radionice u Pogonu Jedinstvo. Dvodnevna radionica Glas kao tijelo, Lucije Barišić (HR) odvija se 6. i 7.10., a istražuje eksperimentiranje, improvizaciju, dramske i somatske vježbe te skrivene dimenzije glasa. Radionicu intuitivno-vokalnog komponiranja, 8.10. uoči svog performansa održat će audiovizualna umjetnica Dora Fodor (HR) s ciljem istraživanja glasa, zabilježavanja istog grafičkom notacijom i izvedbom zajedničke partiture u okviru radionice.
 
RASPORED:
 
Program Sounded Bodies 2023:
 
6.10. Petak
17:00 – 21:00 / Mala dvorana Pogona Jedinstvo
Glas kao tijelo, radionica
Lucija Barišić (HR)
Kotizacija (za oba dana): 30€
 
7.10. Subota
11:00 - 18:00 / Mala dvorana Pogona Jedinstvo
Glas kao tijelo, radionica
Lucija Barišić (HR)
 
8.10. Nedjelja
Intuitivno vokalno komponiranje, radionica
17:00 – 20:00 / Velika dvorana Pogona Jedinstvo
Dora Fodor (HR)
Kotizacija: 10€
 
Beating, audio-vizualni performans
21:00 / Velika dvorana Pogona Jedinstvo
Dora Fodor (HR)
Ulaznice: 8€ / 6€ za studente
 
9.10. Ponedjeljak
20:00 / Kazalište Knap
Sjećanje u prijevodu, plesna predstava
Silvija Dogan (HR)
Ulaz besplatan!
 
10.10. Utorak
20:00 / Zagrebački plesni centar, Ilica 10
Neuspjeh, premijera
Micaela Fariña i Gonzalo Quintana (ARG)
Ulaznice: 10€ / 8€
 
Više informacija o programima: https://thisisadominoproject.org/