Preskočite na glavni sadržaj

SomaHut susreti u veljači

SomaHut susreti su inkluzivni i otvoreni za sve zainteresirane, bez obzira na dob, dosadašnje iskustvo, mogućnosti i ograničenja u kretanju. Kroz naredna četiri susreta polaznike radionica vodit će plesne umjetnice s dugogodišnjim iskustvom bavljenja tijelom i pokretom, Tamara Curić, Lana Hosni i Josipa Bubaš, koje u doticaju s različitim somatskim znanjima i pristupima razvijaju svoje specifične pristupe i osobne prakse. 
vrijeme: 04.02.2023. - 25.02.2023.
mjesto: Zagreb
url: http://somahut.org/

Raspored SomaHut susreta u veljači:
 
4.2. i 25.2. Tamara Curić:  Kreativni Ples – Ples Duše
”Plešući otvaramo prozore i vrata uspavanih dijelova tijela; otvaramo put tijelu do duše, a duši put u puni potencijal tjelesnog iskustva...Otvara se beskraj kreativnosti, ljubavi i boja, bude se sjećanja u svim stanicama. Kreće plesno putovanje u kojem um promatra, a duša pleše. Uzemljeno, cjelovito, svjesno i radosno iskustvo življenja.”
 
11.2. Lana Hosni: Raspoloživost tijela i ples
 ”Kada živčani sustav registrira da je tijelo na pouzdanom i stabilnom osloncu, da ništa suvišno ne treba raditi nigdje drugdje ići i od ničega se braniti, tada se može otvoriti prema okolini, kroz dostupnost, mobilnost i raspoloživost. Radit ćemo u manjim grupama i s dodirom, polazeći od ideje uzemljenja i dovođenja tijela u stanje dostupnosti za pokret.  (...) Fokusirat ćemo se na pokret koji je već tu, dostupan i pristupačan te na mogućnost tijela koja je „svačija” i istovremeno autentična, te samim time spektakularna.” 
 
18.2. Josipa Bubaš: iTTi
”Vraćanjem pažnje tijelu, osvještavamo protok energije, unutarnju dinamiku tijela koju potom aktiviramo usmjeravajući pozornost na vanjske podražaje – povezivanje s okolinom dodirom, pogledom, mirisom ili zvukom te tako činimo tijelo svjesno poroznim i otvorenim okolini. Nakon toga uvodimo „reporting“, odnosno istovremeno prevođenje informacija u jezik, i to tijekom kretanja. Takva verbalizacija podsjeća na tehnike automatskog pisanja i na određen način izmiče govor iz racionalne i vraća ga osjetilnoj domeni. Kao naknadni korak, podražaji prelaze u asocijacije, otvaranje komunikacije s tijelom putem utjelovljenje imaginacije.”
 
Za raspored susreta kroz ožujak i travanj, pratite: 
somahut.org
https://www.facebook.com/groups/1302629250115308/

Zbog organizacijskih razloga, molimo da se prijavite na somahut.mmk@gmail.com.
 
Preporučeni iznos donacije za sudjelovanje iznosi 8 eura, odnosno prema mogućnostima.
 
Ova serija SomaHut susreta organizirana je kao dio programa SomaHut 2023 Multimedijalne kolibe u suradnji s udrugom Priroda kretanja. 
 
***
SomaHut je platforma usmjerena na povezivanje ljudi i razmjenu informacija te dobrobiti somatskog rada između somatskih praktičara, edukatora i terapeuta, umjetnika i aktivista koji u svom radu koriste somatski pristup, kao i šire zainteresirane javnosti. Cilj projekta je stvaranje strukture povezivanja/ umrežavanja različitih inicijativa, skupina, projekata, praksi i pojedinaca kroz zajedničke interese i potrebu da se afirmira somatika kao pristup te način mišljenja, društvenog i političkog djelovanja, kao i umjetničkog stvaranja.

SomaHut platforma pokrenuta je 2020. pod okriljem Multimedijalne kolibe kao odgovor na potrebe zajednice artikulirane na inicijalnom sastanku organiziranom u sklopu festivala Improspekcije2017.