Preskočite na glavni sadržaj

Snimka tribine 'Muzeji za budućnost: razvoj publike' dostupna online

Snimka tribine 'Muzeji za budućnost: razvoj publike' dostupna online
Tribina pod nazivom 'Muzeji za budućnost: razvoj publike' posvećena ključnim pitanjima kulturnog sektora poput: Kako privući i zadržati publiku? Kako osnažiti kulturnu participaciju? Kako zadržati pažnju publike?, održana je 22. veljače 2024. u Galeriji AMZ u Zagrebu, u organizaciji udruge Brodoto. Događanje je dio Erasmus+ projekta COOLTOUR - Millennials for Cultural Heritage.
Na tribini Muzeji za budućnost: razvoj publike bilo je riječi o razvoju publike kao o strateškom procesu kojeg koriste organizacije kako bi proširile i uključile svoju ciljanu publiku. Različite pristupe razvoju publike predstavili su: Wilhelmina Zelić Debeljak, u ime ravnateljice Muzej grada Zagreba, Aleksandre Berberih Slane, Daniel Tomičić i Tina Marković iz Zagreb Design Weeka te Laura Orlić i Mate Marić iz Artivist Companyja uz moderiranje Marije Jurić iz Brodota.

Muzej grada Zagreba predstavio je niz aktivnosti koje provode u cilju približavanja svog muzeja, stalnog postava i izložbene djelatnosti različitim društvenim skupinama. To su primjerice pedagoško-edukacijski program Žive slike te edukativno-društvena aktivnost Treća subota namijenjena studentima. 
Iz Zagreb Design Weeka predstavili su svoju inicijativu i kako je izgledao njihov put do razvoja onog što je danas prepoznato kao najvažniji i najveći hrvatski festival dizajna. 
Govornici iz stratupa Artivist Company predstavili su demo verziju aplikacije My Museum Experience koja se služi digitalnim tehnologijama i snagom storytellinga, a namijenjena je osnaživanju posredničke uloge muzeja u interakciji između fundusa i publike. 

Nakon predstavljanja triju bitno različitih inicijativa uslijedila je rasprava kroz koju su se definirali jasni stavovi govornika i sudionika tribine o nužnosti rada na daljnjoj demokratizaciji muzeja kroz fizičko i društveno otvaranje istih. Istaknuta je i važnost kulturne edukacije i suradnje muzejskih i obrazovnih ustanova kao ključnog polazišta za razvoj nove publike. 

Događanje je dio Erasmus+ projekta COOLTOUR - Millennials for Cultural Heritage, nositelja udruge Enti Locali per le Attività Culturali e di Spettacolo (Cagliari), sa udrugom Brodoto iz Zagreba kao hrvatskim partnerom.

Opširnije: Brodoto.com

Snimka tribine dostupna je na poveznici: YouTube - Brodoto

Rezultati projekta, smjernice i alati u razvoju publike