Preskočite na glavni sadržaj

Smrtonosni život logistike: online razgovor s kanadskom znanstvenicom Deborah Cowen

U organizaciji udruge Drugo more, ove srijede 7. srpnja, s početkom u 19 sati, održat će se online razgovor 'Smrtonosni život logistike' s kanadskom znanstvenicom Deborah Cowen.
vrijeme: 07.07.2021. -
url: http://drugo-more.hr/deborah-cowen/

Cowen je docentica na Odjelu za geografiju i planiranje Sveučilišta u Torontu. U istraživanjima proučava načine na koje različiti sukobi oko infrastruktura definiraju političke krajolike, promatrajući odnose između područja energetike, transporta i sigurnosti, te pokreta i zajednica koji se suprotstavljaju infrastrukturi nepravde i rade na uspostavljanju mogućih alternativa. Duboko posvećena temama društvene pravde i transformacije, Cowen se u radovima najviše bavi politikom infrastrukture, pišući o suburbanizaciji siromaštva, pitanjima rase i prostora, urbanoj sekuritizaciji (pretvaranju nelikvidne imovine i nenaplativih potraživanja u vrijednosne papire koje banke mogu prodavati na tržištu) i uplivu ratova u civilne prostore.
 
Razgovor s Deborah Cowen održava se povodom objave prijevoda njezine knjige Smrtonosni život logistike: Kartografija nasilja u globalnoj trgovini na hrvatski jezik, što je ujedno i posljednje izdanje biblioteke Rad i misao, čiji su izdavači Jesenski i Turk i Drugo more u okviru programa Dopolavoro projekta Rijeka 2020.
 
Autorica u knjizi naglašava kako je logistika puno više od – kako je se općenito shvaća – opskrbe robom.
Kao staro vojno umijeće koje je imalo ključnu ulogu u stvaranju globalnog ekonomskog poretka, logistika ne oblikuje samo našu potrošnju, već i naša radna mjesta, urbana okruženja, političke odnose i mnoge druge aspekte života. Davor Mišković iz Drugog mora s Cowen će razgovarati o nekoliko tema koje autorica obrađuje u knjizi, a koje su izuzetno važne u trenutnoj globalnoj i lokalnoj ekonomskoj i političkoj situaciji, poput sigurnosti opskrbnog lanca i primjene nadzornih tehnologija u logističkim koridorima, smanjenja prava radnika, organizacije urbanog prostora prema potrebama logistike i raznih oblika prilagodbe nacionalnih i međunarodnih zakona u korist cirkulacije robe i kapitala.
 
Razgovor je moguće uživo pratiti putem Facebook stranice i YouTube kanala udruge Drugo more.
 
Organizator: Drugo more
 
Program podržali: Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Rijeka - Odjel za kulturu 
Drugo more je korisnik financijske podrške Zaklade Kultura nova
 
Razgovor se održava u okviru programa Refleks.