Preskočite na glavni sadržaj

Slušaonica starih ploča: 'Iz dnevnog boravka Natka i Beate Devčić'

U četvrtak, 26. siječnja, nastavlja se slijed slušaonica starih ploča organiziranih u sklopu projekta 'Diskografska industrija u Hrvatskoj od 1927. do kraja 1950-ih'. Slušaonica s naslovom 'Iz dnevnog boravka Natka i Beate Devčić' će se održati u Knjižnici i čitaonici Glina, s početkom u 18 sati.
vrijeme: 26.01.2023. -
mjesto: Glina
url: https://www.ief.hr/istrazivanja/znanstveni-projekti/diskograf/

U Glinu odlazimo zbog jedne od poznatih hrvatskih ličnosti koja je 30. lipnja 1914. rođena u tom gradu – skladatelja, pijanista, glazbenog teoretičara i akademika Natka Devčića. Upravo je njemu posvećena ova slušaonica.
 
Ostavština Natka Devčića danas se čuva u arhivu Odsjeka za povijest hrvatske glazbe HAZU. Jedan dio ostavštine čine gramofonske ploče Natka i njegove supruge Beate. Osim vinilnih, dio su sačuvanih gramofonskih ploča i tzv. šelak ploče na 78 okretaja u minuti, predmet istraživanja spomenutog projekta pri Institutu za etnologiju i folkloristiku. Za potrebe slušaonice u Glini, iz glazbenog smo arhiva HAZU odabrali i posudili nekoliko tih ploča, a zainteresiranoj publici u Glini predstavit ćemo ih na modernom gramofonu.
 
O starim pločama, Natku Devčiću i Glini razgovarat će muzikologinja i knjižničarka Nada Bezić i skladateljeva udovica Beata Devčić-Domić, baletna umjetnica i profesorica glazbe.
 
Slušaonicu uz debatni klub organizira projekt Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Projekt financira Hrvatska zaklada za znanost; IP-2019-04-4175.
 
Više na: https://www.ief.hr/istrazivanja/znanstveni-projekti/diskograf/ 
 
Vrijeme: 26.1.2023. u 18:00 h
Mjesto: Knjižnica i čitaonica Glina (Ulica Stjepana i Antuna Radića 10, 44400 Glina)
Voditeljica: Nada Bezić (Hrvatski glazbeni zavod)
Posebna gošća: Beata Devčić-Domić