Preskočite na glavni sadržaj

Slovenski film 'Sestre' pobjednik 10. KIKI festivala

U Zaboku je od 4. do 8. listopada održan 10. jubilarni KIKI – međunarodni festival dječjeg filma. Među tridesetak filmova iz cijeloga svijeta dječji žiri odlučio je glavnu nagradu dodijeliti igranom filmu 'Sestre' slovenske redateljice Kukle Kesherovic.
vrijeme: 08.10.2021. -
mjesto: Zabok
url: https://www.facebook.com/kikikidsfilmfestival

Posebno zadovoljstvo organizatorima bio je dolazak autorica nagrađenog filma na proglašenje, kojemu su prisustvovale redateljica Kukla Kesherovic, producentica Barbara Daljavec i glumica Mina Milovanović. Autorice su bile vidljivo dirnute nagradom, a posebno obrazloženjem dječjeg žirija, te su istaknule da im je ova nagrada posebna upravo iz razloga što su je dodijelila sama djeca, koja su prepoznala vrijednost i važnu temu kojom se film bavi. 

U svome pojašnjenju odabira glavne nagrade članovi dječjeg žirija obrazložili su sljedeće: „Ovaj igrani film pokazuje nam problem današnjih društava: u gotovo svim društvima djevojke i djevojčice su najčešće diskriminirane te fizički i psihički silovane. Radnja se temelji na prijateljicama/sestrama koje su imale brojne probleme i neprihvaćanja u svakodnevnici zbog toga što su bile drugačije, a kroz radnju nas vodi deset njihovih pravila od kojih je najvažnije zadnje: SESTRE! O temama koje film otvara trebalo bi se više govoriti i svakako mislimo da je baš zbog toga ovaj film na neki način posebniji od ostalih, te se u njemu neke osobe mogu pronaći. Između ostalog, film govori o tome koliko su sestre uvijek spremne jedna drugoj pomoći. Kad se jedna nađe u neprilici, druge ju uvijek spašavaju. Glazba ima važnu ulogu u cijeloj priči, mijenja se i prati događaje iz njihovog života. Jedna od poruka filma je da se ne bojimo pomaknuti granice u životu. Postoji ono na što smo navikli, ali treba se pokrenuti, svladati strah i stjecati nova iskustva. Na kraju svega, film nosi jako važnu glavnu pouku: Sve za jednu, jedna za sve!“
 
Uz glavnu nagradu, posebne pohvale žirija dodijeljene su animiranom  filmu „Tobi i Turbobus“ njemačke autorice Verene Fels, animiranom filmu „Bašmebriga“ kanadskog autora Kinga Isaaca i igranom filmu „Krađa u centru“, njemačkog autora Hoffmanna Jerrya.