Preskočite na glavni sadržaj

Slikovnica o inkluziji djece iz Ukrajine

Zbog rata u Ukrajini, više desetaka tisuća djece od vrtićke preko osnovne do srednjoškolske dobi, prebjeglo je u Hrvatsku. Europska komisija izdala je slikovnicu o inkluziji u suradnji s ukrajinskom ilustratoricom Annom Sarvirom.
vrijeme: 03.01.2024. -
Slikovnica Europske komisije “Djevojčica sa širom otvorenim očima” izdana je radi promicanja empatije te kao pomoć djeci u Hrvatskoj da bolje razumiju i pruže potporu vršnjacima iz Ukrajine. Zbog rata u Ukrajini, više desetaka tisuća djece od vrtićke preko osnovne do srednjoškolske dobi, prebjeglo je u Hrvatsku.

Slikovnica je nastala u suradnji Europske komisije s poznatom ukrajinskom ilustratoricom Annom Sarvirom čije su iliustracije života u Ukrajini bile izložene u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.

Koristan je ovo alat koji može poslužiti odgojiteljima i nastavnicima, ali i roditeljima u razgovoru s djecom. Na prilagođen i pristupačan način djeci se može objasniti utjecaj rata na djecu iz Ukrajine te im pomoći da bolje razumiju izazove s kojima se ona suočavaju.

Slikovnica je dostupna na 11 jezika, pa i na hrvatskom. Može se pronaći i online u PDF obliku.

Izdavanjem slikovnice Europska komisija nastavlja kampanju “Držat ću oči širom otvorene” usmjerenu podizanju svijesti o pravima žrtava nasilja i kaznenih djela u Europskoj uniji. 

izvor/opširnije: HRT