Preskočite na glavni sadržaj

Slavonski Brod u znaku 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić

Slavonski Brod u znaku 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić Mažuranić
Povodom Dana međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i 150. godišnjice rođenja hrvatske spisateljice za djecu Ivane Brlić Mažuranić, niz događanja u Slavonskom Brodu počet će organiziranim turističkim obilaskom grada, a vodeća tema bit će spisateljičin život i djelo. PROGRAM DOGAĐANJA>>>
vrijeme: 14.01.2024. - 20.04.2024.
mjesto: Slavonski Brod

Život i djelo Ivane Brlić Mažuranić, koja je dva puta predlagana za nominaciju za Nobelovu nagradu, na svevremenski su način utkani u život Slavonskog Broda pa će svi zainteresirani tijekom obilaska u nedjelju, 14. siječnja, moći čuti zanimljivosti o poznatoj obitelji Brlić, vidjeti obnovljenu kuću gdje je spisateljica živjela i stvarala te čuti detalje o glavnom gradskom trgu koji nosi njeno ime.
 
Ivani Brlić Mažuranić bit će posvećen i dio proslave Vinkova. U Kući Brlić, na gradskom Korzu, 20. siječnja bit će održana gastro-edukativna večer i predavanje o proslavi sv. Vinka u Brlićevcu, ljetnikovcu Brlića u vinogorju kod Slavonskog Broda, gdje se okupljala politička i kulturna elita tadašnjeg vremena i gdje je spisateljica napisala bezvremensku priču za djecu "Čudnovate zgode šegrta Hlapića".
 
Događaji u siječnju ujedno su i uvod u cjelogodišnji program koji su Brođani osmislili u povodu obilježavanja 150. godišnjice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić.
 
Iz Galerije umjetnina Slavonskog Broda priredili su cjelogodišnji program koji će se održavati uz novouređenu Kuću Brlić gdje će se 2. veljače održati premijera Max teatra “U potrazi za Ivanom”.
 
Slijedi manifestacija “U svijetu bajki IBM” od 14. do 20. travnja s nizom događaja, radionica, dodjela nagrada za likovne i literarne radove. U sklopu manifestacije bit će predstavljena ilustrirana knjiga “Kako je Potjeh tražio istinu”, najavljeno je i predavanje pripovjedačice Margarete Pešić te izložba donacije obitelji Mažuranić,  a održat će se i Međunarodni znanstveni skup "Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju" od 18. do 20. travnja.
 
Kulturni život u Slavonskom Brodu nastavit će se u znaku najpoznatije spisateljice za djecu do kraja godine organizacijom niza događaja u sklopu Dana grada, Ljeta u Brodu i umjetničkih kolonija.
 
U organizaciji dijela programa sudjeluju i Turistička zajednica područja “Slavonski Brod-Posavina” i Turistički klaster Slavonska košarica. (Hina)
 
Naslovna fotografija: https://www.kkd-ibm.hr/