Preskočite na glavni sadržaj

Slavenka Drakulić na 'Razotkrivanju' u Novinarskom domu

Na tribini Razotkrivanje, 28. listopada, u 19 sati, u Novinarskom domu, predstavit će se knjige 'U kavani Europa' i 'Ponovo u kavani Europa', a s autoricom Slavenkom Drakulić će o aktualnim izdanjima i dosadašnjem književnom radu razgovarati Seid Serdarević.
vrijeme: 28.10.2021. -
mjesto: Zagreb
url: https://fraktura.hr/

Nakon što je u knjizi 'Kako smo preživjeli' opisala iskustvo života u socijalizmu, Slavenka Drakulić u esejima 'U kavani Europa: život poslije socijalizma', analizirajući niz svakodnevnih, životnih detalja, odgovara na pitanje kako je tekla preobrazba društva iz socijalizma u nove demokracije. Ovi će vas tekstovi podsjetiti da su u Europi nekada postojale granice, da se u bivšoj Jugoslaviji živjelo drugačije, slobodnije nego u nizu drugih socijalističkih zemalja, da je većina ljudi na socijalističkim prostorima imala zapuštene zube, a moći ćete promisliti i o ulozi uniforme na prostoru Balkana. Susrest ćete se u ovoj knjizi s “običnim” ljudima koje je tranzicija razočarala jer su očekivali blagostanje koje mnogima nije došlo, a morali su se suočiti i s činjenicom da veća sloboda podrazumijeva i veću odgovornost.

U zbirci eseja 'Ponovo u kavani Europa: kako preživjeti postsocijalizam' Slavenka Drakulić pita se što se od toga ostvarilo i jesu li građani Istočne Europe računali da sa slobodama dolaze i velike odgovornosti. Financijska kriza, masovna imigracija, rast nacionalizma, ksenofobije i Brexit samo su dio slike današnje, još uvijek podijeljene Europe. Smanjuju li se ili produbljuju razlike između Istoka i Zapada Europe?