Preskočite na glavni sadržaj

Skupna izložba 'Percepcije' otvara se u Labinu

'Percepcije' – skupna izložba umjetnica mlađe generacije labinskog i zagrebačkog kruga otvara se 3. lipnja u Gradskoj galeriji Labin.
vrijeme: 03.06.2023. - 02.07.2023.
mjesto: Labin
url: https://www.facebook.com/gradskagalerijalabin/

Kustoski koncept potpisuju kustosice i povjesničarke umjetnosti Stephanie Peršić i Marta Radman, a temeljni cilj je povećanje vidljivosti i umrežavanje mlađih umjetnica i kustosica stvaranjem platforme budućih suradnji na lokalnoj i nacionalnoj razini. Time izložba odražava djelovanje Galerije usmjerene k okupljanju mlađih umjetnika iz lokalne zajednice i uspostavljanjem dijaloga, čime bi se oživjela umjetnička produkcija unutar labinske sredine. Projektom umrežavanja mlađih umjetnika kao popratnim programom Galerije organizirat će se dvije izložbe u kapeli sv. Stjepana, a izložba Percepcije čini idejnu spojnicu središnjeg i popratnog galerijskog programa. Također, tematska poveznica čitavog programa Stvaranja u (ne)tradicionalnim medijima posebno je istaknuta ovom skupnom izložbom koja ujedno problematizira poimanje i stvaralaštvo različitih umjetničkih medija unutar današnjih tehnoloških dostignuća.
»Skupnom izložbom Percepcije predstavlja se deset umjetnica, ravnomjerne podjele bivanja i/ili djelovanja s labinskog i zagrebačkog područja, čime se uspostavlja dijalog različitih provenijencijskih i obrazovnih pozadina. Umjetnice koje izlažu su: Eni Blašković, Glorija Blazinšek, Sanda Črnelč, Meri Files, Hana Hanak, Anja Juričić, Monika Milas, Alba Miočev, Iris Poljan, Marina Rajšić. Univerzalne i općenite tematske preokupacije ostavljaju prostora za slobodno izražavanje kroz modus koji je svakoj od umjetnica trenutno blizak ovisno o načinu života, prioritetima, umjetničkom djelovanju te osobnim pogledima. Percepcije mogu biti podrazumijevane kao one životne: osobne prirode na razini intimne poetike, ili angažirane kao slike vanjskih globalnih (ne)prilika sociološke, ekonomske ili ekološke pozadine. Tematski naglasak postavljen je radovima na osobne postulate stvaranja i pogleda na svijet i vrijednosti, pogled na vanjski kroz vlastiti unutarnji okulus. Izbor medija nije ograničen ni uvjetovan, iako se umjetnice kreću u konceptualnom i fotografskom izričaju, odnosno rekontekstualiziranju pristupa tradicionalno poimanih medija, na čemu počiva i tema ovogodišnjeg galerijskog programa. Umjetnice se predstavljaju postojećim i novim radovima.« – navode autorice i kustosice izložbe.

Izložba ostaje otvorena do 02. srpnja u radnom vremenu galerije, a pratit će je edukativni program radionica i tribina.