Preskočite na glavni sadržaj

Skup: 'Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevnica'

Međunarodni znanstveni skup 'Istarski kašteli: njihovi feudalni gospodari, arhitektura, svakodnevnica' održat će se 12. i 13. svibnja u Kući kaštela – Casa dei Castelli u Momjanu. Skup će okupiti znanstvenike i stručnjake koji će izložiti rezultate svojih istraživanja o istarskim kaštelima.
vrijeme: 12.05.2023. - 13.05.2023.
mjesto: Momjan

Izlagači – povjesničari, povjesničari umjetnosti, arheolozi, konzervatori – na skupu će produbiti saznanja i razmijeniti iskustva o tim osebujnim kulturnopovijesnim spomenicima istarskoga srednjovjekovlja i ranonovovjekovlja koji su snažno prisutni u pejzažu i jedan su od simbola bogate i burne prošlosti Poluotoka. Posljednjih je desetljeća puno učinjeno na njihovoj zaštiti, obnovi i revitalizaciji, čime je značajno oživljen interes javnosti za dijelom istarske prošlosti u kojem su igrali važnu ulogu u političkom, društvenom i gospodarskom životu lokalnih zajednica. Kako je Istra bila i ostala mjesto susreta i prožimanja mediteranskoga i kontinentalnoga svijeta, to se odražavalo i na njezinim kaštelima – od njihove arhitekture, unutarnjega uređenja i načina korištenja do života ljudi koji su u njima obitavali. Još je puno ostalo prostora za istraživanja vezana za naše kaštele, kao i za njihovo razumijevanje u širem kontekstu sjevernojadranske i uopće europske povijesti.
 
Mjesto održavanja, Kuća kaštela, zamišljena kao središte virtualnoga umrežavanja svih istarskih kaštela, projekt je Istarske županije i Grada Buja, realiziran i uz financijsku potporu Europske unije posredstvom programa Italija – Hrvatska u okviru projekta Take it slow. Ministarstvo kulture i medija kontinuirano sufinancira obnovu Istarskih kaštela, koji se sustavno provodi posljednjih dvadesetak godina.
 
Organizatori skupa su Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije – Assessorato alla cultura e territorialità della Regione Istriana, Arheološki muzej Istre, Istarsko povijesno društvo – Società storica istriana, Odsjek za povijest Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Povijesni i pomorski muzej Istre – Museo storico e navale dellʼIstria i Pučko otvoreno učilište Buje – Università popolare aperta di Buie.

Službeni jezici skupa su hrvatski, talijanski i slovenski.