Preskočite na glavni sadržaj

Skulptura u online formatu / Vodiči za pokretanje

Skulptura u online formatu / Vodiči za pokretanje
'Vodiči za pokretanje' projekt je akademske kiparice Marine Bauer, u suradnji s plesnom umjetnicom Zrinkom Šimičić Mihanović, usmjeren na tjelesni doživljaj radova i aktivnu ulogu publike, a osnova projekta bili su iskustveni online susreti Bodily Encounters. 

Uz upute i vođenje autorica sudionici su u vlastitom domu zajednički (re)kreirali fizičko iskustvo izložbe izoštravajući percepciju, usmjeravajući pažnju na tijelo, pokret i dodir. Kroz prepoznavanje i preoblikovanje skulpturalnih svojstava stvari i prostora stana te osvještavanje fizičkih odnosa i vlastitog tijela nastajali su novi “krajolici”, nove situacije i nova iskustva.

Svaki ciklus sastojao se od pet susreta koji na različite načine afirmiraju neke osnovne pojmove u kiparstvu kao što su trodimenzionalnost, tijelo, prostor, taktilnost, ambijent, performans, objekt te generiraju novo iskustvo u ograničenom i poznatom okruženju doma.

Iskustveni projekt Vodiči za pokretanje omogućio je sudionicima da ostvare osjećaj prisutnosti, utjelovljenosti i povezanosti sa sobom, okolinom i drugim sudionicima, a online format omogućio je da program bude internacionalan pa su se u drugom ciklusu susreta priključili i sudionici iz Nizozemske, Njemačke, Švicarske i Austrije.

Na stranici projekta objavljene su fotografije radova i situacija koje su sudionici fotografirali u svom domu, screenshot-ovi susreta, fotografije radova u izvedbi autorice, citati iz razgovora tijekom susreta te tekstovi osvrta povjesničarke umjetnosti Jasmine Fučkan.

Dokumentacijska online izložba programa Skulptura u online formatu / Vodiči za pokretanje postavljena je krajem lipnja, a bit će nadopunjavana materijalima iz sljedećih ciklusa.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.