Preskočite na glavni sadržaj

Školski muzej edukativnom radionicom obilježava Svjetski dan pasa vodiča

​Hrvatski školski muzej i Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet organiziraju edukativnu radionicu „Svijet malih i velikih šapa“ u srijedu 26. travnja, na Svjetski dan pasa vodiča, u 11 sati u galeriji Školskog muzeja „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5. 
vrijeme: 26.04.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.hsmuzej.hr/

Hrvatsku udrugu za školovanje pasa vodiča i mobilitet, osnovanu sad već davne 1990. godine s ciljem da se u Hrvatskoj omogući školovanje pasa vodiča slijepih, predstavit će gospođa Mira Katalenić, predsjednica udruge, a o psima pomagačima odnosno vodičima, njihovoj ulozi i školovanju govorit će Slavica Kuzmić, voditeljica edukativno-promotivnih aktivnosti udruge te Jelena Višek savjetnica obitelji korisnika pasa pomagača.

U edukativnoj radionici sudjeluju učenici drugih razreda OŠ Ivana Gundulića Zagreb. Na radionici učenici će se upoznati i s ulogama terapijskih pasa, a osim teorije upoznat će i pravog psa vodiča, labrador retrivera koji se zove Star.

Posljednje srijede u travnju diljem svijeta obilježava se Svjetski dan pasa vodiča kojemu je cilj upoznati javnost s važnošću i ulogom pasa u povećanju broja neovisnih i samostalnih osoba s invaliditetom i poboljšanju kvalitete njihova života. Psi vodiči izvježbani su da slijepim ili slabovidnim osobama omoguće sigurno kretanje ulicom poput prelaska zebre ili sigurnu vožnju gradskim prijevozom tj. služe im kao pomoć do dolaska na željenu destinaciju.

Školski muzej je prijatelj pasa, a psi su dobrodošli i u galeriju „Školica za 5“ u Hebrangovoj 5 u Zagrebu.