Preskočite na glavni sadržaj

Site-specific predstave u prirodi

Site-specific predstave u prirodi
Izvedbena umjetnica Iva Korbar na YouTube stranici Theatre of Inconceivable, Ti predstavlja projekt stvaranja umjetničkih videa dviju predstava u prirodi: "Mjesečevo sanjarenje" i "Na jezeru".
Program je za cilj imao proizvesti dva audio-vizualna produkta; dva umjetnička videa koja su sposobna naracijski iznijeti specifičnosti predstava Kazališta Nezamislivog

Mjesečevo sanjarenje je autorska site-specific predstava Ive Korbar igrana od 2016. u ruševinama samostana, dvoraca i utvrda. Izvorno je nastala unutar ruševina ženskog samostana Dračeva luka na otoku Braču. Utjelovljeni je dijalog sa slikom Paula Kleea „Potopljeni krajolik“ (Versunkene Landschaft, 1918.). Snimljena je u atriju napuštenog dvorca Opeka, dijela većeg kompleksa, spomenika parkovne arhitekture Arboretum Opeka, zaštićene kulturne baštine.

 

Na jezeru je autorska site-specific predstava Ive Korbar nastajala 2015. godine na Petom jezeru zagrebačke park šume Maksimir. Primjer je predstave uronjene u prirodan krajolik, suigrane s vodom. Jezero posve služi kao scenografski i koreografski element, i primjer je „žive scenografije“ u koju se smješta radnja i u suigri s kojom izvođačica razvija koreografiju, te narativno i prostorno jedinstvo predstave. Bez vode jezerskog tipa ova predstava gubi smisao. „Na jezeru“ nosi i snažan potencijal mijenjanja elemenata igre jer svaka nova voda u kojoj se igra odašilje novi ritam i novu razinu (kazališne) stvarnosti.

 

Scenarij, režija, koreografija, izvedba: Iva Korbar
Kamera, montaža, obrada zvuka i slike  Bojan Koštić
Snimateljica zvuka: Petra Travinić
Produkcija: Kazalište Nezamislivog, 2021.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.