Preskočite na glavni sadržaj

Sisak: Retrospektivom Glavnika najavljena donacija županiji

Retrospektiva van okvira - Marijan Glavnik, likovna izložba skulptura, reljefa, crteža i slika otvorena je u četvrtak, 29. rujna, u Sisku, pet godina nakon umjetnikove prerane smrti te je najavljena njegova donacija Sisačko- moslavačkoj županiji.
vrijeme: 29.09.2022. -
mjesto: Sisak

Izložbom je predstavljen tek dio bogate ostavštine umjetnika, koji je cijeli radni vijek proveo stvarajući u Sisku. To je ujedno bila prigoda da se najavi donacija Glavnika Sisačko- moslavačkoj županiji, čime njegova obitelj ispunjava posljednju želju velikog sisačkog umjetnika.
Radove za izložbu su odabrali i izložbu pripremili akademska slikarica Kristina Mareković i povjesničar umjetnosti Jurica Škofač.
Kako je rekao Škofač, namjera je bila da se Glavnik predstavi kao svestrani umjetnik.
"Iako je ponajprije bio kipar, jednako je bio uspješan kao slikar, grafičar ili crtač. Tako su neki radovi prvi put izloženi. Takvim izložbama umjetnici ostaju i nadalje među nama i svojim radovima komunicira s nama. Neke radove će posjetitelji prepoznati, jer su već viđeni", rekao je Škofač.
Mareković je dodala kako je bila namjera autora izložbe da se - i u skromnim uvjetima prostora Strukovne škole - sa četrdesetak radova prikaže presjek umjetnikovog stvaralaštva. 
Kako je rekao sin pokojnog umjetnika, fra Tomislav Glavnik, inače novoimenovani ravnatelj Hrvatskog Caritasa, ispunjena je želja njegova oca. Dodao je kako je i logično da njegov opus ostane u Sisku, gdje je cijeli život radio, stvarao i živio.
"Mislim da bi on bio najsretniji kada bi znao da njegova djela ponovno žive u ovom gradu", zaključio je.  
Izložbu je proglasio otvorenom sisačko-moslavački župan Ivan Celjak te najavio da će Županija pronaći dostojan prostor i na primjeren način skrbiti o umjetninama.
Sisački akademski kipar i slikar Marijan Glavnik iznenada je umro 31. kolovoza 2017. u Zagrebu u 68. godini. Rođen je 1950. u podravskom Virju. Nakon završetka zagrebačke Škole primijenjenih umjetnosti, 1971. upisuje studij na Kiparskom odjelu Akademije likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu, gdje studira najprije u klasi akademika Želimira Janeša, a potom Ivana Sabolića. Od 1977.  živi u Sisku, a kao slobodni likovni umjetnik u Sisku je otvorio i prvi likovni atelier.

Izvor: Hina