Preskočite na glavni sadržaj

'Sipping Sessions' - novi koncept koncerata klasične glazbe u Labinu

U subotu, 3. rujna, s početkom u 20 sati, održat će se prvi koncert novog koncepta manifestacije 'Klasično ljeto' koje Pučko otvoreno učilište Labin provodi od 1987. godine. Koncept programa 'Sipping Sessions' temelji se na koncertima klasične glazbe koji će se tijekom cijele godine održavati u labinskim crkvama ili kraj njih kao i na manje poznatim mjestima, a koja su važna za afirmaciju lokalne kulturne (pretežno zaboravljene) baštine.
vrijeme: 03.09.2022. -
mjesto: Labin
url: https://www.facebook.com/poulabin

Za prvu tzv. pilot lokaciju odabrana je crkva bratovštine Sv. Marije Tješiteljice, među narodom poznata i kao Sveta Marija od Zdravlja, a danas službeno crkva Uznesenja Marijinog. Crkva je sagrađena 1426. godine, proširena 1537., a lopicu i svoj današnji izgled dobila je 1622. godine za vrijeme upravitelja Io(annes)a Piera Klesara (Tagliapietra). Njegova grobnica sa grbom smještena je u crkvi do oltara, a osim nje u crkvi se nalazi još desetak grobnica. Mramorni barokni oltar s kipom Bogorodice i Djeteta datiranim 1697. godinom dovršen je krajem 17. stoljeća. U crkvi se nalaze serija drvenih kipova s prikazima apostola koji su nekada bili postavljeni u vidu ikonostasa na pregradi crkve te ciklus devet ulja na platnu velikih dimenzija, autora Antonia Moreschija, iz prve polovice 17. stoljeća što čini zbirku sakralnih umjetnina Narodnog muzeja Labin.
 
U sklopu događaja organizira se i razgled crkve uz stručno vodstvo od 19.00 sati.
 
Glazbenim programom dominiraju violinist Edi Šiljak te gitaristica Anisa Parganlija  čiji će se repertoar naziva Passion&strings uklopiti u srednjevjekovni ambijent crkve Uznesenja Marijinog,
 
„Ovog smo ljeta na neki način odgodili manifestaciju Klasično ljeto zbog stabilizacije poslovanja, no kako je ljeto odmicalo u bliskoj suradnji s Turističkom zajednicom Grada Labina te uz rebranding koncepta manifestacije kojeg potpisuje vizualno Ana Tavić, a konceptualno ja osobno, odlučili smo našoj publici pružiti nešto novo, novi doživljaj na pomalo zaboravljenim lokacijama. Došlo je vrijeme kada moramo mijenjati ustaljene prakse i otvarati nove horizonte, u tome će nam sigurno pomoći glazba i vrhunski glazbenici koje namjeravamo ugostiti tijekom cijele godine, ne samo kroz ljeto, a i naše crkve, koje svjedoče o prošlosti našega grada i mnoga druga pomalo zaboravljena mjesta kraj kojih možda svakodnevno prolazimo, ali ih nismo (još) doživjeli. Za one koji uz glazbu vole i povijest, organiziramo stručni razgled crkve sat vremena prije početka, a u toku koncerta moći će se kušati i vino lokalnih vinara.“ – izjavila je ravnateljica POU Labin.
 
Ulaz je slobodan.
 
Organizatori: Pučko otvoreno učilište Labin i Turistička zajednica Grada Labina.

𝙎𝙄𝙋𝙋𝙄𝙉𝙂 𝙎𝙀𝙎𝙎𝙄𝙊𝙉𝙎 w Anisa Parganlija & Edi Šiljak | Facebook