Preskočite na glavni sadržaj

Simpozij Privilegija manjine: O djel(ovanj)u Radomira Konstantinovića

U petak i subotu, 22. i 23. listopada, u sklopu završnog dijela 14. Subversive Festivala, u Srpskom privrednom društvu 'Privrednik' održat će se simpozij posvećen srpskom književniku i filozofu Radomiru Konstantinoviću. Ulaz na sva predavanja je besplatan i otvoren za javnost!
vrijeme: 22.10.2021. - 23.10.2021.
mjesto: Zagreb
url: https://subversivefestival.com

Obimno te, kako svojim tematskim opsegom, tako i po spoznajnim dosezima, zahtjevno, polimorfno djelo Radomira Konstantinovića, u rasponu od aktualne publicistike i analitičke esejistike preko sintetskih povijesno-kritičkih studija do inovativnih radio-drama i romana, kao i njegovo društveno-kulturno djelovanje, u rasponu od prosvjetiteljskog pregalaštva, preko intelektualnog usmjeravanja, do javnog angažmana, ostalo je, usprkos čestom spominjanju, brojnim priznanjima i kritičkim laudama, u najvećoj mjeri nepročitano, neraspravljeno, pa samim time i neshvaćeno.
 
Jedan od razloga tome zacijelo je i činjenica da svoje suštinsko jedinstvo Konstantinovićev heterogeni i heteroklitni œuvre duguje u prvom redu beskompromisnom odupiranju svakom obliku politike identiteta i nepristajanju na bilo kakav model sistematske dovršivosti. Nepopustljivo smatrajući obije te tendencije sredstvima totalitarnog podređivanja, Konstantinovićev intelektualni rad u svim svojim pojavnim oblicima nužno dolazi u sukob s projektima političkog djelovanja koji formu podređuju sadržaju, eksperimentalno institucionalnom, estetsko etičkom, a moguće postojećem.
 
Voditelji simpozija su Tomislav Brlek i Nenad Rizvanović.
 
Više informacija o programu i rasporedu: https://subversivefestival.com!