Preskočite na glavni sadržaj

Simfonijski koncert u 'Zajcu': 'Samo Mozart'

Simfonijski koncert „Samo Mozart“ na programu je riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca u subotu 29. listopada 2022. u 19.30 sati. Koncertom će ravnati gost, maestro Ivan Hut, a solistica Drugog koncerta za flautu u D-duru bit će Lucija Kovačević, prva flauta Riječkoga simfonijskog orkestra. Na programu su još i uvertira opere „Don Giovanni“ te Četrdeseta simfonija tog, po mišljenju mnogih, najvećeg glazbenog genija.
vrijeme: 29.10.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/
Wolfgang Amadeus Mozart nam je ostavio oko šesto uglavnom opsežnih djela, skladajući ih u jednom dahu, neshvatljivom brzinom, postižući u njima jedinstven sklad oblika i sadržaja, neponovljivu jasnoću i preglednost, a koja i danas plijene svojom originalnošću, svježinom i ljepotom. Ne može se ne uživati u njegovoj lepršavoj, a ipak zreloj, u melodioznoj, a uvijek elegantnoj glazbi.
 
„Mozart ima posebno mjesto u srcima publike. Mozart je čudo. Pomalo je ludo što se dogodi svaki put kada slušam njegovu glazbu… Uvijek iznova zadivljen sam koliko je Mozartova glazba velika i koliko – jednostavna. U jednostavnosti je majstorstvo. I drugi su se skladatelji trudili skladati jednostavno, ali nitko nije kao Mozart. Program koncerta odličan je presjek njegovog rada, od uvertire operi „Don Giovanni“, preko božanstvenog Drugog koncerta za flautu, do najslavnije Četrdesete simfonije koju publika uvijek ponovo voli čuti na koncertima“, rekao je šef dirigent Riječkog simfonijskog orkestra najavljujući ovaj koncert.

Maestro Ivan Hut rezidencijalni je dirigent Dubrovačkoga simfonijskog orkestra.
Lucija Kovačević od 2018. godine prva je flauta Riječkoga simfonijskog orkestra, a prije toga osvajala je brojne domaće i međunarodne nagrade, usavršavala se kod istaknutih pedagoga i umjetnika (Emmanuel Pahud, Andrea Oliva, Luisa Sello, Rachel Brown, Wally Hase, Jean-Claude Gerard, Dejan Gavrić, Carlo Jans, Renata Penezić, Gaby Pas Van Riet i dr.), dok je 2019. godine primjerice sudjelovala na Međunarodnom flautističkom festivalu u gradu Qingdao u Kini na koji je bila pozvana kao jedna od izvođačica.

Opširnije