Preskočite na glavni sadržaj

Shakespeareov 'San ivanjske noći' u ZKL-u

Predstava 'San ivanjske noći' Williama Shakespearea u prilagodbi Željke Udovičić Pleština i režiji Lea Katunarića nova je premijera Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL), koja će biti izvedena u petak, 24. lipnja.
vrijeme: 24.06.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.zkl.hr/

Kako ističu iz kazališta, riječ je o prvoj u nizu predstava kojima je cilj približiti svjetske klasike mladoj publici.
"Približavanje Shakespearea najmlađem uzrastu stari je trend, jer rano upoznavanje s klasicima dramske literature, s naglaskom na vedrije naslove, od malih nogu odgaja pravu kazališnu publiku koja će se s takvim iskustvom kasnije vrlo lako prilagoditi repertoarima kazališta za stariji uzrast", ističu iz ZKL-a.
Osim toga, dodaju, neke vječne Shakespeareove dileme mogu se propitivati u svakoj dobi, a da pritom svojom prilagodbom uzrastu ne gube fokus.
San ivanjske noći komedija je zamršene priče, ali pojednostavljena i prilagođena mlađem uzrastu postala je lako razumljiva i uzbudljiva pripovijest o ljubavi, čaroliji, ljudskoj gluposti i taštini.
"Radnja cijele te zbrke odvija se tijekom jedne ljetne noći, ivanjske, koja pada na ljetni solsticij 21. lipnja, kada je dan najduži, a noć najkraća u godini. Zemlju tada, po starim predajama, posjećuju vile i vilenjaci. Te noći nakratko nestaje granica između realnog i onostranog, a zbilja obremenjena problemima koje nosi svakodnevica ustupa prostor mašti. I sve postaje moguće", piše Željka Udovičić-Pleština, koja je Shakespeareov tekst prevela i prilagodila mlađem uzrastu gledatelja.
Autorica lutaka i kostima je Ana Sekulić, a scenografkinja Dinka Jeričević. Skladatelj je Mario Mirković, video i 3D oblikovanje potpisuje Leo Katunarić, koreografkinja je Ilona Cvitić Kanceljak, a svjetlo je oblikovao Vilim Sever.
U predstavi glume Borna Galinović, Ivan Bošnjak, Marta Bolfan-Ugljen, Ana-Marija Percaić, Adam Skendžić, Anđelko Petric, Andrea Baković, Ana Herceg, Katarina Perica Kirin, Jadran Grubišić, Mario Mirković, Sanja Vejnović i Janko Popović Volarić.

Izvor: Hina