Preskočite na glavni sadržaj

Senzorne projekcije nastavljaju se u kinu ‘Kinoteka’ i u Samoboru

Pod krilaticom 'Kino dostupno svima' senzorne projekcije omogućuju djeci sa senzornim teškoćama iskustvo gledanja filma u kinu. U ovom bloku senzornih projekcija, u utorak, 16. travnja, u 10 sati, gledamo film 'Patke selice' u kinu 'Kinoteka' u Zagrebu. Osim u Zagrebu, senzorna projekcija održat će se u subotu, 27. travnja, u 11 sati, u kinu 'Samobor' gdje gledamo 'Bambi', Disneyev klasik iz 1942. godine.
vrijeme: 16.04.2024. - 27.04.2024.
mjesto: Zagreb / Samobor
url: http://www.hfs.hr/

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr. sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeutkinja, i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.
 
Kina su često preglasno i pretamno okruženje koje negativno utječe na djecu s teškoćama zbog čega ovaj projekt pokušava prilagoditi uvjete gledanja filma svima. Filmovi su stišani na nižu razinu zvuka i filmovi se gledaju s blago upaljenim svjetlima.
 
Osim uvjeta za gledanje, iskustvo senzorne projekcije prilagođeno je i za druženje djece, dopušteno je šetati dvoranom, razgovarati i dijeliti grickalice. Time se potiče razumijevanje među djecom i tolerancija različitosti. Filmovi su pomno odabrani kako ne bi bili senzorno neprihvatljivi.
 
Projektom senzornih projekcija pokušava se osigurati toplo kinookruženje za svu djecu i omogućiti im da se osjećaju sigurno i osnaženo posjetiti kino i uživati u odličnim filmskim naslovima.
 
Ulaz na projekcije je besplatan, a svoja mjesta možete rezervirati na senzorne@hfs.hr.
 
Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.