Preskočite na glavni sadržaj

Senzorne projekcije - Kino za sve dostupno svima: 'Crvencipelica i sedam patuljaka' u kinu 'Tuškanac'

Program senzornih projekcija koje poštuju dječju senzibilnost i različitost održava se već šestu godinu zaredom, a novi film koji će uveseliti mališane u kinima diljem Hrvatske je južnokorejski animirani film 'Crvencipelica i sedam patuljaka' redatelja Sung-ho Honga. Prva projekcija je zakazana za kino Tuškanac, 11. studenog. 
vrijeme: 11.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.hfs.hr/

Osnovni je cilj senzornih projekcija sažet u motu "Kino za sve dostupno svima", gdje se neurorazličitost promatra kao bogatstvo te se polazi od pretpostavke kako sva djeca imaju jednake prilike za doživljaj filmskog iskustva i pohađanje kulturnih sadržaja u svojim lokalnim zajednicama u društvu svojih vršnjaka. Neurorazličitost se kod djece može manifestirati na različite načine, tako neka djeca  burno reagiraju na glasan zvuk, neka na jako svjetlo, neka djeca ne mogu podnijeti da im je netko u blizini, neka ne mogu sjediti na mjestu duže od nekoliko minuta, a neka ne mogu pratiti brzu izmjenu slika, scena, sekvenci, ističu iz Hrvatskog filmskog saveza. 
 
Kako bi se sva djeca imala prilike adekvatno participirati u kulturnim događajima potrebno je senzibilizirati širu javnost i omogućiti im sudjelovanje u događajima na kojima će se osjećati ugodno i dobrodošlo. Upravo je kino idealno mjesto gdje djeca u društvu svojih vršnjaka, u uvjetima koji su optimalni za njihov senzorni sustav mogu kroz socijalnu interakciju usvajati nova ponašanja, komunikacijske obrasce i edukativne sadržaje. Na taj način se djeca međusobno upoznaju, uče prihvaćati tuđe različitosti i osobitosti te se uče empatično i tolerantno ophoditi prema drugima.
 
Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine dr.sc. Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.
 
U studenom HFS, tako, već šestu godinu zaredom, donosi Senzorne projekcije diljem Hrvatske, a prva projekcija se održava u kinu Tuškanac, 11. studenog, s početkom u 10 sati. Prikazuje se južnokorejski animirani film Crvencipelica i sedam patuljaka redatelja Sung-ho Honga. 
 
Priča je to o Crvencipelici koja želi ostati vjerna sebi, ali se na njezinom otoku iz bajke sve vrti oko izgleda, tako da je baš teško ne željeti biti poput drugih. U potrazi za izgubljenim ocem, ona uči ne samo prihvaćati sebe, nego i slaviti ono što je čini posebnom. Za to vrijeme, sedmorica prinčeva je magijom pretvoreno u patuljke. Oni trebaju poljubac lijepe žene kako bi preokrenuli čaroliju. No, ovaj zadatak uopće nije lak. Kako im se putevi križaju, svaki od njih će morati otkriti pravo značenje ljepote.
 
Svi zainteresirani se za dolazak na projekciju mogu javiti na e-mail senzorne@hfs.hr
 
U projekt je uključeno još kina diljem Hrvatske, a informacije o novim projekcijama bit će naknadno objavljene na stranicama Hrvatskog filmskog saveza. 
 
Senzorne projekcije održavaju se uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba.
 
Izvor: HAVC