Preskočite na glavni sadržaj

Sedam hrvatskih filmova u natjecateljskim programima 27. Sarajevo Film Festivala

Hrvatsku produkciju u konkurenciji Sarajevo Film Festivala predstavit će čak sedam naslova od kojih je jedan u natjecateljskom programu igranog filma, tri u programu dokumentarnog, dva u programu kratkometražnog te jedan u programu studentskog filma. 
vrijeme: 13.08.2021. - 20.08.2021.
url: https://www.sff.ba/

Ovogodišnje, 27. izdanje Sarajevo Film Festivala održava se od 13. do 20. kolovoza. 

Za nagrade Srce Sarajeva u Natjecateljskim programima 27. Sarajevo Film Festivala ukupno će se natjecati 47 filmova. U četiri natjecateljske sekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – 18 filmova će imati svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 24 filma regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

U sklopu Natjecanja igranog filma prikazuje se dugometražni prvijenac Antonete Alamat Kusijanović, Murina, koji je netom osvojio Zlatnu kameru (Camera d'Or) na  Filmskom festivalu u Cannesu. U igranoj konkurenciji ukupno je devet naslova, od kojih će dva imati svjetsku premijeru, a selektorica spomenutog programa je Elma Tataragić. Predsjednica žirija Natjecateljskog programa igranog filma je glumica Jasna Đuričić, dobitnica mnogih nagrada, među kojima su posljednje za ulogu Aide u filmu Quo Vadis, Aida Jasmile Žbanić nominiranog za Oscara. 

U Natjecanju dokumentarnog filma prikazuje se 16 filmova, od kojih su tri hrvatska: kratkometražni Bosanski Brodvej Jasmine Beširević, eksperimentalno-dokumentarni kratkometražni Horizont Tanje Deman te dugometražni Tvornice radnicima Srđana Kovačevića. Prva dva filma na festivalu u Sarajevu imat će svoje svjetske premijere. Selektorica dokumentarne konkurencije je Rada Šešić. 

U Natjecanju kratkometražnog filma, prema odluci selektorice Elme Tataragić, prikazat će se deset filmova, od kojih su dva hrvatska: Sve što dolazi Mate Ugrina, kojemu će ovo biti svjetska premijera te Kazneni udarac Roka Bičeka. 

U Natjecateljskom programu studentskog filma prikazuje se 12 filmova, a odabrala ih je selektorica Asja Krsmanović. U sklopu tog programa prikazuje se film Čekaj me Damira Markovine kojem će projekcija u Sarajevu biti međunarodna premijera. 

U natjecateljskim programima su filmovi iz Hrvatske, Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Cipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunjske, Srbije, Slovenije i Turske. 

Od ove godine, na najvećem regionalnom festivalu za Srce Sarajeva natječu se i TV serije. Iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, koje su premijerno prikazane u periodu od 1. rujna 2019. do 31. svibnja 2021., selekcijski odbor Sarajevo Film Festivala u konkurenciju je uvrstio njih 16, među kojima su i četiri hrvatske: Novine, 3. sezona, Crno-bijeli svijet, 4. sezona, Dnevnik velikog Perice i Grupa (Srbija/Hrvatska). 
Počasno Srce Sarajeva ove godine pripast će redatelju Wimu Wendersu, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Nagrada će cijenjenom redatelju biti uručena na samom festivalu, a Wenders će u sklopu industrijskog programa održati i masterclass. Osim toga, retrospektiva njegovih odabranih filmova prikazat će se u festivalskom programu "Posvećeno" (Tribute to). Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma Hotel od milijun dolara, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Izvor: HAVC