Preskočite na glavni sadržaj

Sanja Lovrenčić / Vendi Vernić: 'Luda kuća'

Naklada Mala zvona objavila je novu slikovnicu književnice Sanje Lovrenčić i ilustratorice Vendi Vernić - 'Luda kuća'.
vrijeme: 28.09.2021. -
url: https://www.mala-zvona.hr/
Dijete s „polaganim padobranom“ skače s krova svoje zgrade te opisuje balkone pokraj kojih leti. Zatim se uspinje stubištem te nas izvještava o unutrašnjosti stanova i njihovim stanarima. Svaki je od stanara na svoj način osebujan: netko je opsjednut engleskim doručkom, netko spava u krletci jer je uvjeren da se noću pretvara u pticu, netko živi u liftu uz kućnog ljubimca zmiju, netko izrađuje mehaničke životinje, neto gradi, a netko ruši zidove…
Osim što su opisi stanara lude kuće maštoviti i zabavni, tekst Sane Lovrenčić sadrži i diskretnu odgojnu poantu: bez obzira na bezopasna „ludila“ svakog od pojedinih stanara, oni uglavnom poštuju jedni druge i svi zajedno tvore harmoničnu cjelinu. „Luda kuća“ tako postaje simbol mogućeg suživota, individualne slobode uklopljene u zajednicu.
Vizualna komponenta utkana je u samu strukturu priče: ona funkcionira kao svojevrsna galerija kroz koju se može kretati u dva pravca, gore i dolje, te je vrlo zahvalna za ilustriranje. Laka zaigranost maštovitog teksta odgovara likovnom stilu ilustratorice Vendi Vernić koja je već pokazala (i u izdanjima Malih zvona) širinu vizualne imaginacije i sposobnost za igru.
Knjiga je objavljena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH u Godini čitanja.
Prelistajte slikovnicu