Preskočite na glavni sadržaj

Sakralno blago Grkokatoličkog sjemeništa na zagrebačkom Gornjem gradu

U povodu 340. obljetnice zagrebačkog Grkokatoličkog sjemeništa, najstarijeg grkokatoličkog sjemeništa u Europi, javnosti je predstavljena njegova vrijedna sakralna zbirka, koju je otvorila izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.
vrijeme: 04.12.2021. -

„Gotovo tri i pol stoljeća odgojno-obrazovne vjerske ustanove u kojoj su se i duhovno i kulturno profilirale generacije svećeničkih kandidata,neprocjenjiva je kulturna nematerijalna baština Republike Hrvatske na koju smo posebno ponosni“, istaknula je ministrica te dodala kako vrijednosti duhovnog života vjernici svakodnevno svjedoče, a materijalizaciju te duhovne kulture svi će posjetitelji moći vidjeti upravo u novom hrvatskom sakralnom muzeju. Zahvalivši svećenicima župe svetih Ćirila i Metoda koji su na Griču očuvali to blago velike vrijednosti, ministrica je istaknula zajedništvo i solidarnost podsjećajući na podatak da se poslije zagrebačkog potresa 1880. godine, u župnoj crkvi svetoga Ćirila i Metoda služila i misa po rimokatoličkom obredu, jer su crkve svetoga Marka i svete Katarine bile puno oštećenije. „Danas smo opet u razdoblju obnove mnogih stradalih sakralnih objekata, ali i međusobnog razumijevanja, pomaganja i prijateljstva“ istaknula je ministrica.

Uz ministricu se okupljenima obratio i apostolski nuncij, nadbiskup  Giorgio Lingua te župnik sv. Ćirila i Metoda Daniel Vranešić koji je posebno zahvalio Ministarstvu kulture i medija na potpori u obnovi vrijednih ikona i ostalog liturgijskog blaga, a novi je muzej blagoslovio biskup Grkokatoličke crkve Milan Stipić.

Osnovano za djecu žumberačkih uskoka, Grkokatoličko sjemenište na zagrebačkom Gornjem gradu obrazovalo je i odgojilo mnoge hrvatske intelektualce, redom domoljube, o čemu među ostalim svjedoči i u sjemeništu utemeljena Ilirska čitaonica i izrada pravila za očuvanje hrvatskoga jezika. Pet stoljeća stara slika Uskočke Bogorodice – najvrjednija je ostavština uskoka koji su tridesetih godina 16. stoljeća doseljavali iz Dalmacije i Bosne i Hercegovine i  naseljavali obronke Žumberka. Slika te žalosne Gospe svjedoči o burnoj prošlosti hrvatskog naroda koji je u svakom razdoblju jednako snažno vjerovao i ostao vjeran katoličanstvu. Najstariji eksponati muzeja su bizantski novčići sa znakom križa iz 6. stoljeća. (MKiM)

Foto-galerija