Preskočite na glavni sadržaj

Sakralna kiparska djela iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević. Umjetnički projekt Strossmayerovim putom

Sakralna kiparska djela iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević. Umjetnički projekt Strossmayerovim putom
Izložba skulptura sakralne tematike iz Zbirke Ljevaonice umjetnina Ujević otvara se u Staroj gradskoj Vijećnici u Splitu u utorak 26. ožujka u 18 sati. 
vrijeme: 26.03.2024. - 28.04.2024.
mjesto: Split
url: https://www.mgs.hr/

Ukupno 56 djela hrvatskih modernih i suvremenih kipara bit će postavljeno na tri etaže Vijećnice. Zbirka Ljevaonice umjetnina Ujević recentno se počela predstavljati široj javnosti izlaganjem izbora djela iz skulpturama bogate i značajne kolekcije.

„Na suvremenoj hrvatskoj likovnoj sceni Zbirka Ljevaonice umjetnina Ujević dobro je znana činjenica, kao što je znana i sama Ljevaonica, koja je tome i doprinijela utoliko što ju je utemeljila; Ljevaonica je, ako tako mogu kazati, mjesto rođenja Zbirke. Naime, Zbirka je već prezentirana na nekoliko manjih izložbi pa je i na taj način kulturna javnost i likovna kritika dobivala relevantan uvid u tu kolekciju.
Izložena djela iz tog fundusa, profesionalno postavljena u referentnim izložbenim prostorima, nedvojbeno su doprinosila afirmaciji Zbirke, a medijska obrada širem odjeku i popularizaciji, pa je stoga utemeljeno kazati da je dobro znana činjenica u hrvatskoj kulturi." (...)
- kustos izložbe Milan Bešlić

Izvor: Muzej grada Splita