Preskočite na glavni sadržaj

Sa stručnjacima ICCROM-a određen daljnji pristup sanacije oštećenja Orlandova stupa

Ovog tjedna, od 4. do 7. srpnja 2022. godine proveden je terenski rad i održani su sastanci stručnog tima za određivanje daljnjeg pristupa problematici sanacije postojećih oštećenja na Orlandovom stupu, jednom od najvrjednijih kiparskih spomenika i ključnih urbanističkih i društvenih orijentira Dubrovnika kojeg je prema ugovoru iz 1418. izradio Bonino iz Milana uz pomoć Antuna Dubrovčanina.
vrijeme: 07.07.2022. -

U radu stručnog tima sudjelovali su stručnjaci ICCROM-a (Centre for the Study of the Preservation and Restoration of Cultural Property) te predstavnici i stručnjaci Ministarstva kulture i medija RH, Grada Dubrovnika, Hrvatskog restauratorskog zavoda, Zavoda za obnovu Dubrovnika i Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Razmotreni su rezultati višegodišnjeg praćenja stanja konstrukcije te je utvrđena dinamika daljnjih konzervatorsko-restauratorskih radova. Zaključeno je da je progresija oštećenja potaknuta radom različitih materijala i centralnog trna koji je u posljednjoj intervenciji ugrađen u jezgru stupa. Rast pukotina je linearan (s prosječnim godišnjim prirastom od 0.04 mm), a njihova aktivnost je najizraženija tijekom ljetnih mjeseci.

Do kraja godine planiran je dovršetak trogodišnjeg statičkog monitoringa i započetih strukturalnih istraživanja jezgre stupa. Temeljem interpretacije rezultata dosad provedenih istraživanja, budući zahvati biti će usmjereni na provedbu konzervatorsko-restauratorskih aktivnosti in situ. Zahvat će uključiti radove sanacije oštećenja i zapunjavanja pukotina s ciljem površinske stabilizacije kamena i zaštite reljefa. Prijedlog dugoročnog konzervatorskog plana koji uključuje i otpuštanje sile centralnog trna ICCROM će dostaviti tijekom rujna 2022. godine.


Izvor: Ministarstvo kulture i medija