Preskočite na glavni sadržaj

S trideset projekata ovogodišnja Artupunktura najveća dosad

S trideset projekata ovogodišnja Artupunktura najveća dosad
Artupunktura, kulturno-umjetnički projekt Turističke zajednice grada Zagreba (TZGZ) u svom trećem, dosad najopsežnijem izdanju koje počinje 12. listopada, donosi trideset projekta na brojnim zagrebačkim lokacijama.
vrijeme: 12.10.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.artupunktura.hr/hr/

Pokrenut kao platforma za promociju umjetnika iz različitih područja, projekt je sve više usmjeren na društveni angažman, ove se godine bavi novim vizijama i gradskim ekosustavom, a otvorit će ga simbolično preimenovanje Prolaza neboder u Prolaz Tomislava Gotovca.
 
Direktorica TZGZ Martina Bienenfeld rekla je na konferenciji za novinare u Laubi da iza kulturnih projekata u gradu stoje jer je Zagreb apsolutni centar kulturnog turizma u Hrvatskoj i šire.
 
Podsjetila je kako se prvim izdanjem, nakon zdravstvene i prirodne katastrofe, željelo umjetnošću liječiti Zagreb, najavivši da će od ove godine projekt ići bijenalno, po uzoru na neke gradove u svijetu.
 
"Prve dvije Artupunkture bile su ljudska, umjetnička i građanska gesta prema ranjenom gradu, no sada se koncept temelji na mapiranju novih vizija i ekosustava, bitan nam je urbani, kulturni  i ekosustav", rekao je umjetnički direktor Artupunkture Aleksandar Battista Ilić.
 
Dodao je kako projekt pokreće inicijative, a jedna od njih je i preimenovanje Prolaza neboder što će pokazati koliko je aktivizam i performans u javnom prostoru bitan za grad. Sada vrlo zapušteni prolaz u srcu grada postat će, najavio je, frekventno i otvoreno galerijsko mjesto gdje će se na mjesečnoj razini mijenjati kulturna događanja.
 
U ime Ministarstva kulture i medija Nevena Tudor Perković ocijenila je projekt važnim, među ostalim i zbog uspostavljanja suradnji koje okupljaju partnere iz različitih područja koje formiraju kulturu kao vezivno tkivo.
 
Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet smatra kako Artupunktura predstavlja demokratizaciju, deelitizaciju i popularizaciju umjetnosti u najboljem smislu te riječi, a ovogodišnje izdanje vidi kao korak dalje s umjetnošću koja ulazi u sve pore društva, suočava nas s problemima, potiče interakciju.
 
Jedan od projekta bit će i "Resonance of the Unforeseen", uvršten 2020. na godišnji popis najboljih radova u javnom prostoru platforme za umjetnost Artsy, koji je predstavila njegova autorica Ivana Franke.
 
Njezina instalacija izvorno je predstavljena u Yokohami, na pročelju Muzeja umjetnosti, a sada Zagreb ekskluzivno dobiva svoju inačicu rada koji problematizira granice prostorne i vizualne percepcije, od 12. listopada do 12. studenog oko glazbenog paviljona na Zrinjevcu.
 
Ovogodišnje izdanje Artupunkture temelji se na umjetničkoj tradiciji Zagreba, od avangarde i eksperimenata do novih suvremenih, radikalnih i društvenih umjetničkih praksi, performansa i akcija, pa će se kroz listopad, dijelom i studeni, prirediti art ture, događanja po kvartovima, performansi i akcije u javnom prostoru.
 
Detaljan program nalazi se na www.artupunktura.hr te u Centrima za posjetitelje TZGZ-a.
 
Izvor: Hina