Preskočite na glavni sadržaj

'Ruti željeznog doba Podunavlja' dodijeljena oznaka kvalitete - certifikat Kulturne rute Vijeća Europe

U palači Dverce na zagrebačkom Gornjem gradu održana je svečana ceremonija dodjele oznake kvalitete – certifikata Kulturne rute Vijeća Europe 'Ruti željeznog doba Podunavlja', koja je u svibnju prošle godine postala prva kulturna ruta Vijeća Europe sa sjedištem u Hrvatskoj.
vrijeme: 03.11.2022. -
mjesto: Zagreb
Certifikat je predsjedniku međunarodne multidisciplinarne Udruge Ruta željeznog doba koja upravlja Rutom i ravnatelju Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjinu Miheliću dodijelio direktor Europskog instituta za kulturne rute Vijeća Europe Stefano Dominioni.
 
Ističući važnost europskog priznanja, tom je prigodom ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila ponos što je to prva europska ruta kojoj je sjedište upravo u Hrvatskoj. Stoga je čestitala svima koji su sudjelovali u procesu vrednovanja i certificiranja rute te naglasila kako su takva priznanja važna zbog vidljivosti i veće posjećenosti lokaliteta kulturne baštine. Ministrica je zaključila kako je to i priznanje našim istraživačima, arheolozima i mreži arheoloških muzeja koji valoriziraju taj važan dio naše kulturne baštine
 
Okupljenima su se obratili i članovi Rute iz drugih zemalja, Marko Mele i Karl Peitler iz muzeja Universalmuseum Joanneum iz Graza, Matija Črešnar iz Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije,  Katalin Török iz Mađarskog narodnog muzeja te izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Laura Topolovšek, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.
 
Certificiranjem Rute olakšava se širenje njezine mreže članova u vidljivosti na regionalnoj i nacionalnoj, ali i na međunarodnoj razini. Bogata kulturna baština željeznoga doba koja se čuva u brojnim muzejima podunavske regije koji su daleko od najposjećenijih i najpoznatijih turističkih odredišta, ovim certifikatom povećava mogućnosti financiranja projekata, što doprinosi i povećanju broja posjetitelja u svim zemljama članicama mreže. Certifikat omogućuje i lakši pristup širokom spektru međunarodnih partnera i stručnjaka u upravljanju baštinom, njezinom istraživanju te razvoju i promociji kulturnog turizma.
 
Podsjetimo, Ruta Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route) bavi se zajedničkom europskom kulturnom baštinom, prapovijesnim arheološkim fenomenom, krajolicima željeznog doba – razdoblja velikih tehnoloških i društvenih promjena između 9. i kraja 1. stoljeća prije Krista, iz kojega se danas u brojnim muzejima podunavske regije, uključujući najvažnije regionalne i nacionalne institucije, čuva izvanredan i veliki opus pokretne baštine.
 
Mreža Rute Trenutno obuhvaća 30 članova iz 7 zemalja: Austrije, Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Sastoji se od nacionalnih i regionalnih muzeja, sveučilišta, instituta, ustanova te jedinca lokalne i regionalne samouprave okupljenih sa zajedničkim ciljem: zaštitom, održivim upravljanjem i promocijom naše zajedničke europske, kao i baštine željeznog doba. (MKM)