Preskočite na glavni sadržaj

"Ruke šokačkih uspomena" tema 59. Vinkovačkih jeseni

Ovogodišnje, 59. Vinkovačke jeseni održat će se od 13. do 22. rujna sa središnjom temom "Ruke šokačkih uspomena", najavljeno je u petak na prvoj sjednici Organizacijskog odbora te tradicijske manifestacije.
vrijeme: 19.01.2024. -
mjesto: Vinkovci
„Ovogodišnja tema želi nas vratiti u neka davna, pomalo zaboravljena vremena, ali vremena koja vjerno čuvamo upravo zahvaljujući čuvarima Šokadije - baki i djedu. Kao središnje figure na pozornici 'Vinkovačkih jeseni' svojim će životom i nikada ispričanom pričom zaintrigirati emocijom, ali i nas približiti emocijama koji nas vežu uz bake i djedove”, pojasnio je autor scenarija i redatelj svečanosti otvorenja Marko Sabljaković.

Podsjetio je da su programi otvorenja "Vinkovačkih jeseni" dosad bili posvećeni snašama, bećarima, curama i momcima, ali nikada starijima, koji to zaslužuju.

Predstavljen je i plakat ovogodišnje manifestacije na kojem je središnji lik dječak iz Andrijaševaca kod Vinkovaca odjeven u narodno ruho iza kojeg stoje njegov pradjed, a u pozadini baka iz obližnjeg Nuštra s krunicom u rukama.

„Jasna je tu simbolika. Baka moli, dok pradjed zaštitnički drži praunuka za nadlakticu. U plakatu je utkano mnogo emocija, poseban je, drugačiji, priča svoju priču i šalje snažnu poruku”, poručio je Sabljaković.

Predsjednik Organizacijskog odbora, gradonačelnik Ivan Bosančić siguran je da će u rujnu Vinkovci opet biti centar hrvatske tradicijske kulture. 

"Tema će prikazati ono što je svaka šokačka obitelj radila, a živjela je od svojih ruku. Te su ruke stvarale, molile, mazile, branile naš kraj, ali i stvorile prekrasnu tradicijsku kulturu s kojom se danas ponosimo”, rekao je Bosančić.

Izvor: Hina