Preskočite na glavni sadržaj

Roman 'Moje srce je zec' dobitnik Nagrade Mato Lovrak

Krapinska književnica Nena Lončar dobila je za roman 'Moje srce je zec' Nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman tiskan u 2022. godini, koja joj je uručena u četvrtak, 25. travnja, u sklopu Lovrakovih dana kulture u Velikom Grđevcu, rodnom gradu novinara i najpoznatijega hrvatskog dječjeg pisca.
vrijeme: 25.05.2023. -
mjesto: Veliki Grđevac

Ove godine na natječaj je stiglo 20 dječjih romana, pa je prosudbeno povjerenstvo imalo zahtjevan posao odabrati samo jedan, istaknuo je predsjednik povjerenstva Stjepan Hranjec.
 
Nagrađeni roman topla je, sugestibilna priča, djelo koje odašilje plemenitu poruku, ne samo vezanu uz donedavnu virusnu stvarnost, nego poruku općeljudsku, svevremensku o iscjeliteljskoj snazi ljubavi, naglasio je Hranjec.
 
"Moje srce je zec" tematizira odrastanje u vrijeme pandemije koronavirusa kada je djeci za dvije godine oduzeta bliskost, zajedništvo i druženje.
 
"Ova književna nagrada nije moja prva nagrada, ali je moj prvi Lovrak zbog čega sam izuzetno počašćena", rekla je Nena Lončar dodavši da je odrasla uz djela Mate Lovraka, a Ljuban, Pero, drugi Pero i njegova družina trajno su upisani u njezin imaginarni svijet.
 
Današnji pisci, istaknula je, suočavaju se s drukčijim izazovima nego književnici prije 80 godina, ali "ono što je bitno uvijek ostaje isto - potreba da nekog volite i da netko voli vas".
 
Napomenuvši da upravo o tome govori ovaj roman, Lončar je objasnila da je pandemija samo okvir u kojem se radnja odvija. "Dvije godine biti izoliran i na distanci jako je dug period za djecu, ali i za pripadnike treće životne dobi koji žive u domovima za umirovljenike. To su bile dvije najranjivije skupine društva kojima sam kroz ovaj roman željela dati glas", rekla je nagrađena književnica.
 
Izvor: Hina