Preskočite na glavni sadržaj

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2023. na Muzičkoj akademiji

Rođendan umjetnosti 17. siječnja 2023. na Muzičkoj akademiji
Međunarodni rođendan umjetnosti obilježava se 17. siječnja uz sudjelovanje umjetnika diljem svijeta – ove godine to će se dogoditi po šezdeseti put. Raznolik program u trajanju od 18 do 24 sata održat će se u prostorima zagrebačke Muzičke akademije... Detaljan program
vrijeme: 17.01.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.muza.unizg.hr/event/rodendan-umjetnosti/

Naime, francuski umjetnik Robert Filliou spomenuti je datum proglasio milijuntim rođendanom umjetnosti 1963. godine.
 
U Hrvatskoj će se Rođendan umjetnosti obilježiti kroz javno događanje u kojem sudjeluju Akademija dramske umjetnosti, Akademija likovnih umjetnosti, Muzička akademija te Studij dizajna Arhitektonskog fakulteta – cilj je kroz raznolik program publici svih uzrasta pružiti uvid u posebnosti visokog umjetničkog obrazovanja. Program će se održati 17. siječnja od 18 do 24 sata na Muzičkoj akademiji. Šestosatni program simbolički će uključiti po jedan sat programa za svako desetljeće dosadašnjeg održavanja manifestacije u koje će se i ove godine izravno uključiti Europska radiodifuzijska unija (EBU) putem Dramskog i Glazbenog programa Hrvatskog radija i video streaminga.
 
Stvaranje dramskih predstava, uvježbavanje glazbenih izvedbi, izrada likovnih radova, primjena umjetničkih rješenja u video igrama, znanstveni rad u umjetnosti, stvaralački susreti u studiju za snimanje ili na koncertu, u muzeju, u galeriji; diseminacija umjetničkih rezultata putem radijskih i televizijskih postaja, izložbi ili predstava – sve su to načini prijenosa kreativnosti kojima će se u cijelom svijetu obilježiti 1.000.060-i međunarodni Rođendan umjetnosti kroz slobodan protok sadržaja, neopterećen uobičajenim oblicima predstavljanja – onako kako je i priželjkivao tvorac ideje Robert Filliou.
 
Akademija dramske umjetnosti predstavit će najbolje radove studenata različitih odsjeka: fragmente recentnih ispitnih produkcija Odsjeka glume, sola Odsjeka plesa, otvorenu probu skupne plesne izvedbe (zagrebački Biennale 2023) Odsjeka plesa, javna čitanja tekstova studenata Dramaturgije, program radija KRADIO FM (emitiranje podcasta, razgovori sa studentima triju akademija, late night pozivi, radiofonijsko čitanje studentskih tekstova), projekcije studentskih filmova forma kratki Odsjeka filmske i TV režije, proces montaže jednostavnijih igranih i dokumentarnih formi i montažu zvuka Odsjeka montaže te prezentaciju programa razvoja video igara - Edu4Games.
 
Arhitektonski fakultet uključit će se kroz odsjek Studija dizajna koji će posjetiteljima omogućiti direktan kontakt sa studentima s ciljem upoznavanja uloge dizajna u društvu. Kroz spomenuto druženje pod nazivom Dizajner je prisutan / Dizajner je dar nastojat će se objasniti metodologija dizajnerske prakse i interdisciplinarni karakter profesije koja se nerijetko pogrešno doživljava. Teza da dizajner nije samo esteta i 'onaj koji se uključuje na kraju', već punopravni član i 'dar' svakom kolektivu, bit će argumentirana prikazom selekcije recentnih studentskih ostvarenja iz raznih područja dizajna.
 
Akademija likovnih umjetnosti predstavit će se nizom aktivnosti kojima će široj javnosti prezentirati djelovanje svih šest odsjeka Akademije: kroz portretiranje posjetitelja u auli Muzičke akademije, prezentaciju reprezentativnih radova studenata Slikarskog i Nastavničkog odsjeka, presjek najboljih animiranih filmova u zadnjih deset godina studenata Odsjeka za animirani film i nove medije,  skulpture većeg i manjeg formata te instalacije studenata Kiparskog i Nastavničkog odsjeka. Također, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina održat će cjelovečernju radionicu retuša te postaviti izložbe kopija i vježbi konzervatorsko-restauratorskih radova. Odsjek za animirani film i nove medije će postaviti umjetničke instalacije svojih studenata završnih godina studija i alumna smjera Novi mediji, dok će Grafički odsjek predstaviti projekt izrade video igara Edu4games, video radove alumna i nekoliko umjetničkih instalacija.
 
Muzička akademija kao domaćin događanja predstavit će se nastupima različitih komornih sastava i ansambala s djelima od baroka do najnovijih skladbi studenata Odsjeka za kompoziciju, javnim satovima te otvorenim probama Duhačkog orkestra te Gudačkog komornog orkestra Muzičke akademije. Posjetitelji će imati priliku doživjeti kako se uvježbavaju skladbe za nastupe, kako se koristi elektronička oprema u suvremenim skladbama te kako nastaju izvedbe u kojima zajednički sudjeluju glumci, plesači i glazbenici. Kao gosti nastupit će i studenti Muzičke akademije u Puli, Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Odsjeka za glazbenu umjetnost Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.
 
Ulaz na program je slobodan!
 
Hrvatski radio osamnaesti put u međunarodnoj proslavi - utorak 17. 01. 2023.

Videostream događaja TEOTWAWKI možete pratiti na FB stranici Dramskog programa
Radijske prijenose možete pratiti na Trećem programu od 20 sati do ponoći, ili naknadno poslušati u Slušaonici 
Urednica projekta iz Zagreba (Odjel Drama) je Adriana Kramarić, a urednica i komentatorica prijenosa (Odjel Glazebeni sadržaji) Iva Lovrec Štefanović.