Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta uz okrugli stol i predstavu 'Eichmann u Jeruzalemu'

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, HKD na Sušaku, uz potporu Grada Rijeke i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, 27. siječnja, u 19 sati, na svojoj pozornici prikazuje predstavu 'Eichmann u Jeruzalemu' te 28. siječnja, u 13 sati, u Gradskoj vijećnici organizira okrugli stol 'Nema malih fašizama'.
vrijeme: 27.01.2022. - 28.01.2022.
mjesto: Rijeka
url: https://hkd-rijeka.hr/

Predstavu 'Eichmann u Jeruzalemu' Zagrebačkog kazališta mladih (ZeKaEm), u režiji Jerneja Lorencija mnogi su kritičari proglasili najvažnijim kulturnim događajem u zemlji u 2019. godini. U predstavi glume sve redom istaknuti glumci ZKM-a: Katarina Bistrović Darvaš, Pjer Meničanin, Frano Mašković, Vedran Živolić, Lucija Šerbedžija, Rakan Rushaidat, Dado Ćosić i Mia Melcher.
 
Ta emotivno snažna dokumentaristička predstava nadahnuta je istoimenim tekstom Hanne Arendt i bavi se pojmovima zla i odgovornosti te nacizmom i holokaustom kao njihovim najstrašnijim manifestacijama, a premijerno je izvedena u ožujku 2019. u trenutku jačanja ne samo desnice u Europi nego i istodobna revizionističkog odnosa prema hrvatskom antifašističkom povijesnom nasljeđu.
 
Njezin je sadržaj u mnogočemu dopuna nastavi iz povijesti, hrvatskog jezika, filozofije, psihologije, ali je komplementaran i ukupnom obrazovnom procesu koji se temelji na poticanju kritičkog razmišljanja i problemskog rješavanja kod djece i mladih.
Potvrđuje to i preporuka Ministarstva znanosti i obrazovanja te Agencije za odgoj i obrazovanje, koji su tu predstavu prepoznali kao važnu polugu u senzibiliziranju mladih generacija za različite oblike netolerancije i diskriminacije te poticanje na promišljanje i djelovanje u svijetu u kojem žive.
 
Ulaznice po cijeni od 80 kn moguće je kupiti sat vremena prije početka događanja na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih 5 kn za obradu transakcije.
 
Sudionici Okruglog stola koji će se održati u Gradskoj vijećnici na adresi Korzo 16 bit će Oleg Mandić, prof.dr.sc. Ivo Goldstein, prof. Rina Brumini i glumac u predstavi Dado Ćosić, a moderator prof.dr.sc. Nikola Petković.

Ulazak u Gradsku vijećnicu bit će omogućen isključivo uz prethodno potvrđen dolazak putem e-maila protokol@rijeka.hr i uz predočenje valjane COVID potvrde. Dolazak je moguće potvrditi najkasnije do 27. siječnja.