Preskočite na glavni sadržaj

Riječki karneval: Međunarodna i Dječja karnevalska povorka odgođene do ljeta

Središnji događaji Riječkog karnevala - Međunarodna karnevalska povorka i Dječja karnevalska povorka odgođeni su zbog novoga pandemijskog vala i epidemioloških mjera, a održat će se početkom ljeta, izvijestili su u četvrtak iz riječke Turističke zajednice. Riječki karneval počinje na blagdan Sv. Antona ili Antonju 17. siječnja, ali ove godine neće biti održan kao što je bio običaj.
vrijeme: 14.01.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://www.rijecki-karneval.hr/

Gradonačelnik Marko Filipović rekao je da se Riječki karneval zbog novog vala pandemije koronavirusa i poštovanja strožih epidemioloških mjera ne može održati kao inače te da središnji događaji karnevala neće biti u uobičajenim terminima, ali se ipak planiraju za početak ljeta.
 
“Povorke se odgađaju za ljetne mjesece, za vrijeme u kojem se očekuje bolja epidemiološka situacija. Stoga su termini održavanja Međunarodne karnevalske povorke i Dječje karnevalske povorke prebačeni na početak ljeta i nadam se da nam pandemija neće poremetiti planove", rekao je Filipović i dodao da se i Humanitarni karnevalski bal odgađa do ljeta.
 
Dio karnevalskih događaja ipak će se održati tijekom zimskih mjeseci pa je u ponedjeljak, 17. siječnja na rasporedu tradicionalna, ali ove godine malo drugačija primopredaja ključa grada meštru karnevala.
 
Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa rekao je da su odgođeni i ostali veći događaji karnevala, osim programa koji se mogu održati pridržavajući se epidemioloških mjera.
 
Objasnio je da su morali procijeniti opasnosti koje bi donio Riječki karneval jer je epidemiološka situacija u cijeloj zemlji teška.
 
"Najluđa nedjelja u našem gradu je festival maski, veselja, zabave, ponajprije druženja, a upravo toga se privremeno moramo odreći, misleći na zdravlje sugrađana i gostiju, uz nadu u što brži povratak na staro. Isto vrijedi i za tjedne koji prethode povorci, u kojima grupe rade na pripremi kostima i maski, okupljaju se i planiraju nastupe“, rekao je.
 
Škarpa se nada da će se stanje do ljeta popraviti i da će se u ljetnoj povorci okupiti mnoge domaće i strane karnevalske grupe.
 
Iz riječke Turističke zajednice još ističu da će se među događajima koji nisu odgođeni za ljeto u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku izvesti četiri atraktivne kazališne komedije u sklopu tradicionalnih Dana smijeha u karnevalu te da ni ove godine neće izostati šarene karnevalske dekoracije na gradskim ulicama.
 
Izvor: Hina