Preskočite na glavni sadržaj

Riječki Balet ponovno u inozemstvu: 'Romeo i Julija' pred njemačkom publikom

Baletni ansambl riječkog HNK Ivana pl. Zajca odlazi u njemački Ludwigsburg s baletom 'Romeo i Julija' Sergeja Prokofjeva, u koreografiji glasovitog Jiříja Bubeníčeka, koji će u subotu i nedjelju, 3. i 4. prosinca, izvesti u kazališnoj dvorani Foruma am Schlosspark, jednog od najvećih i najsuvremenijih njemačkih centara za kulturna događanja i umjetničke izvedbe, gdje redovno gostuju svjetski poznati operni i baletni te plesni ansambli.
vrijeme: 03.12.2022. - 04.12.2022.
mjesto: Njemačka
url: https://hnk-zajc.hr/

Naše umjetnice i umjetnici plesat će priču o bezuvjetnoj ljubavi dvoje mladih iz zavađenih obitelji, koja je prema drami Williama Shakespearea, uz dirljivu, romantičnu glazbu Sergeja Prokofjeva postala jednim od najvažnijih i najljepših baletnih klasika, uvijek nova i dirljiva.
 
Riječka verzija u koreografiji i dramaturgiji Jiříja Bubeníčeka, koja je premijerno izvedena u „Zajcu“ u travnju 2022., usredotočuje se na besmislenost smrti dvoje mladih ljudi koji jednostavno slijede ideal svojih srca – ali i na nasilje koje se nadvija od samog početka. Priča se odvija u kostimima Nadine Cojocaru te scenografiji Aleksandre Ane Buković, u ambijentu arhitekture iz snova koja podsjeća na ruševine zaboravljenog grada.
 
Podsjetimo, u veljači je riječki Balet već doživio veliki uspjeh kada su u Ludwigsburgu čak tri puta izveli „Mediteransku trilogiju“, odnosno balete „Pulcinella“, „Poslijepodne jednog fauna“ i „Španjolska rapsodija“, pred tisuću i 800 gledateljica i gledatelja iz pokrajine Baden-Württemberg koji su ih ispratili ovacijama.
 
Baletni ansambl ponovno će biti na pozornici „Zajca“ 21.22.23., i 24. prosinca s „Orašarom“ koreografa Maura de Candije čije su izvedbe već gotovo posve rasprodane, a zbog velikog je interesa jedna i naknadno dodana.