Preskočite na glavni sadržaj

Riječka Opera gostuje na Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj

Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca uspješnu će sezonu okruniti gostovanjem na prestižnom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj, jednom od najstarijih i najpoznatijih opernih festivala u svijetu. 
vrijeme: 26.07.2022. -
mjesto: Savonlinna
url: https://hnk-zajc.hr/
Finskoj i međunarodnoj će se publici predstaviti baroknim spektaklom „Julije Cezar u Egiptu“ (Giulio Cesare in Egitto) Georga Friedricha Händela pod dirigentskom palicom maestra, ujedno i čembalista, Benjamina Bayla te u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića  te opernim jednočinkama ostvarenima u koprodukciji s HNK-om u Osijeku, „Arlecchinom“ Ferrucia Bussonija i „Giannijem Schicchijem“ Puccinija, objema pod ravnanjem maestra Valentina Egela.
Opera “Julije Cezar u Egiptu” u povijesnom će dvorcu Olavinlinna biti izvedena čak tri puta, 26., 28. i 30 srpnja, a združene riječko-osječke jednočinke 27. i 29. srpnja 2022.

 „Gostovanje na Festivalu Savonlinna jedan je od najvećih međunarodnih uspjeha hrvatskih opernih kuća uopće, a zasigurno i jedno od najvećih postignuća riječkog Kazališta u njegovoj povijesti, dakle ne samo naše Opere. Značaj tog gostovanja utoliko je veći što nam se u koprodukciji "Arlecchina" i "Gianni Schicchija" pridružio HNK u Osijeku, pa će naši zajednički nastupi u Savonlinni biti i neupitna potvrda važnosti Konzorcija hrvatskih nacionalnih kazališta što ga je inicirao "Zajc" i kojemu sam prvi koordinator“, kaže intendant HNK Ivana pl. Zajca Marin Blažević. Usto dodaje kako riječka Opera u Savonlinnu odlazi s prvom ligom, odnosno najjačom reprezentacijom opernih solistica i solista iz Hrvatske koji nikada u tako velikom broju i sjajnom sastavu nisu gostovali na nekoj opernoj pozrnici u inozemstvu, a kamoli na tako prestižnom festivalu kao što je ovaj u Savonlinni. „Svakome tko pogleda taj popis solistica i solista, među kojima su i brojni članovi i članice našeg ansambla, "zavrtjet će se u glavi" već pri samoj pomisli na njihove nastupe pred očekivanih 10.000 gledateljica i gledatelja u Savonlinni tijekom pet dana: Giorgio Surian, Dubravka Šeparović Mušović, Diana Haller, Leon Košavić, Sonja Runje, Marko Špehar, Anamarija Knego, Darija Auguštan (pobjednica našeg Natjecanja "Zinka Milanov" prošloga tjedna), Luka Ortar, Slavko Sekulić, Franko Klisović, Emilia Rukavina, Bože Jurić Pešić i brojni drugi, uz inozemne goste Michaelu Selinger i Bryana Gonzalesa Lopeza“, ističe Blažević.