Preskočite na glavni sadržaj

Revija lutkarskih kazališta u Rijeci od 2. do 11. studenoga

Revija lutkarskih kazališta Rijeka održat će se od 2. do 11. studenoga 2021., a na programu je 12 predstava iz 12 kazališta, najavljeno je na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Rijeci.
vrijeme: 02.11.2021. - 11.11.2021.
mjesto: Rijeka
url: http://www.gkl-rijeka.hr/

Ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka, organizatora revije, Magdalena Lupi Alvir izvijestila je da će se predstave igrati u Gradskom kazalištu lutaka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i u Dječjoj kući.
 
Devet kazališta je iz Hrvatske, a iz inozemstva stižu Pozorište za decu iz Kragujevca, Teatar za djecu i mlade iz Skopja te Lutkovno gledališče Maribor. Lupi Alvir istaknula je da su predstave na programu za sve dobne skupine djece, a dvije, "Caffe kraljevstvo" Kazališta lutka Zadar i "Kralj Edip" HNK Ivana pl. Zajca i GKL Rijeka, su za odrasle.
 
Namjera nam je pokazati kako lutkarstvo može biti zanimljiv, inovativan i intrigantan medij, rekla je.
 
Gradsko kazalište lutaka Rijeka će u sklopu revije odigrati svoju najdugovječniju  predstavu "Ježeva kućica", obilježavajući time njenu 20. godišnjicu, te preko 500 izvedbi.
 
Pročelnik za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar iskoristio je konferenciju za novinstvo da upozori na teško stanje kazališta, a posebno lutkarskih, u doba pandemije. Zbog smanjenog broja gledatelja, ispada da je financijski isplativije ne igrati predstave, jer se neki put svakom izvedbom ulazi u "minus", istaknuo je. Pozvao je na posebnu brigu o kazalištu, razumijevanje za nužna ulaganja, te da razgovor o toj temi ne zađe u vulgarno pojednostavljivanje.
 
Ocijenio je da je riječko Gradsko kazalište lutaka izvanredna ustanova, s nagrađivanim predstavama s kojima mnogo gostuju a publika ih voli.
 
Županijska pročelnica za kulturu, sport i tehničku kulturu Sonja Šišić dodala je da GKL Rijeka ima značenje mnogo šire od Rijeke, pa i od županije, te je PGŽ nastavila sufinancirati djelatnost ovog kazališta i reviju u dosadašnjoj razini.
 
Izvor: Hina