Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektivna izložba Stipe Sikirice otvara se u Gradskom muzeju Virovitica

Velika retrospektivna izložba Stipe Sikirice 'Blizina čovjeka i zavičaja' otvara se u petak 26. travnja u Gradskom muzeju Virovitica.
vrijeme: 26.04.2024. -
mjesto: Virovitica
url: https://muzejvirovitica.hr/

Veza Virovitice i Stipe Sikirice kontinuirano traje već gotovo pola stoljeća, točnije od 1975. godine kada Sikirica zajedno sa svojim kolegama umjetnicima iz Hrvatskog društva likovnih umjetnika odlazi u posjet virovitičkom TVIN -u, tvornici poznatoj po dugoj tradiciji prerade drva i proizvodnje namještaja. Dogovor koji je tada postignut između vodstva tvornice i umjetnika rezultirao je parkom skulptura nedaleko tvornice, a u kojem je Sikirica zastupljen sa čak dvije skulpture; Materinstvo (postavljena 1977.) i Igra mladosti (postavljena 1979.). Suradnja Sikirice s Viroviticom se nastavlja i kasnije, tijekom 1990-ih godina, ovaj put s tvornicom šećera i tvornicom tekstila Virovitičanka kada se u krugu obje tvornice postavljaju skulpture Na izvoru (postavljena 1995. u Virovitičanki) i Mladenac (postavljena 1998. u bivšoj Šećerani).
 
Skulptura Na izvoru, inače prva skulptura Stipe Sikirice koja je postavljena u javni prostor Virovitice, predstavlja snažnu umjetničku poveznicu između Sinja i Virovitice. Sinjska Luca ili virovitička Anđelija,  kako je u tekstu predgovora izložbe Blizina čovjeka i zavičaja naziva Mihaela Kulej, trenutno je smještena u dvorištu palače Pejačević.
 
A upravo u reprezentativnom prostoru dvorca Pejačević u kojem izvrstan posao obavlja nagrađivani Gradski muzej Virovitica, vrijednu umjetničku ostavštinu Stipe Sikirice predstavit će Gradska galerija Sikirica i to retrospektivnom izložbom pod nazivom Blizina čovjeka i zavičaja, sinjskih kustosica Dragane Modrić, Ane Žanko i Jelene Pavlinušić. Izložba je ujedno i početak suradnje ove dvije muzejske ustanove - Gradske galerije Sikirica i Gradskog muzeja Virovitica na stručnom istraživanju umjetničkog opusa Stipe Sikirice i revalorizaciji njegove umjetnosti u javnom prostoru. U tom smislu Gradski muzej Virovitica već je pokrenuo hvale vrijednu inicijativu kojom zagovara da se Sikiričine skulpture - koje  trenutno zbog neadekvatne lokacije na kojima se nalaze nikako ne ostvaruju  puni potencijal likovnog djela - implementiraju u frekventni urbani prostor grada Virovitice. Na taj način obogatila bi se gradska vizura ali i ostvarila želja autora za komunikacijom njegovih djela.
Riječima ravnateljice i muzejske savjetnice Gradskog muzeja Virovitica, Mihaele Kulej: Kao što vidimo, dugogodišnja veza Sikirice i Virovitice traje punih 49 godina i mogli bismo ju obilježiti revalorizacijom Sikiričine skulpture u javnom prostoru na dobrobit svih građana i njihovih/naših posjetitelja.