Preskočite na glavni sadržaj

Retrospektiva Alejandra Gonzáleza Iñárritua u kinu 'Tuškanac'

Zagrebačka publika od 25. do 30. listopada moći će na velikom platnu kina 'Tuškanac' pogledati retrospektivu meksičkog autora, redatelja, scenarista i producenta Alejandra Gonzáleza Iñárritua.
vrijeme: 25.10.2021. - 30.10.2021.
mjesto: Zagreb
url: http://kinotuskanac.hr/

Program otvara njegov prvi međunarodno zapaženi film 'Pasja ljubav' (2000), a slijede nagrađivani 'Birdman' (2014.), 'Povratnik' (2015.), 'Babel' (2006.), 'Biutiful' (2010.) i '21 gram' (2003).
 
Retrospektivom Svijet slučajnosti Alejandra Gonzáleza Iñárritua kino Tuškanac donosi šest filmova ovog značajnog meksičkog autora. Program započinje u ponedjeljak filmom Pasja ljubav (2000). Iñárrituov prvi dugometražni igrani film ostvaren je u suradnji s Guillermom Arriagom zaslužnim za briljantan scenarij. Film je zasnovan na tri paralelna fabularna niza povezana motivima pasa i vjernosti odnosno nevjere te fatalnim momentom slučajnosti. Zahvaljujući uspjehu filma svoje svjetske karijere pokrenuli su Iñárritu i Arriaga, ali i glumac Gael García Bernal.
 
U utorak slijedi Oscarima nagrađen Birdman (2014) kojim se Iñarritu vratio u okrilje američke kinematografije i polučio najveći uspjeh dotadašnje karijere. Film žanrovski skladno miješa elemente drame i (crne) komedije, garnirajući ih preljevom nadrealnog. Riječ je o fascinantnoj cjelini s virtuozno fluidnom, tehnički ekstremno zahtjevnom režijom (velik dio zasluga ide briljantnom snimatelju Emanuelu Lubezkom) i izuzetno intrigantnom pričom s nizom potentnih likova ostvarenih sjajnim glumačkim izvedbama (Michael Keaton, Edward Norton, Emma Stone).
 
Povratnik (2015), na rasporedu u srijedu, daleko je najskuplji Iñarrituov projekt koji plijeni izvanredno uvjerljivom rekonstrukcijom razdoblja i naturalističkim pristupom te maestralnom izvedbom Leonarda DiCaprija. Povratnik je DiCapriju osigurao prvog Oscara za glavnu mušku ulogu, Iñarrituu drugog za najbolju režiju, a direktor fotografije Emmanuel Lubezki je osvojio svog trećeg zaredom (nakon Gravitacije i Birdmana) za najbolju fotografiju, što nikad prije nijednom snimatelju nije uspjelo.
 
Treća i posljednja autorska suradnja Iñarritua i scenarista Guillerma Arriage bio je Babel (2006), s njihovom dotad narativno najsloženijom strukturom, sastavljenom od čak četiri međusobno prepletene priče. Publika će film moći pogledati u četvrtak, a već i sam naslov upućuje na biblijsku Babilonsku kulu s pomiješanim jezicima i nemogućnošću komunikacije, o čemu film zapravo i govori, izmještajući pouku u suvremeni globalni svjetski kontekst. Babel je, između ostalog, dobio Zlatni globus za najbolji film te nagradu za režiju u Cannesu.
 
Psihološka drama Biutiful (2010) s Javierom Bardemom u glavnoj ulozi Iñarritov je prvi potpuno samostalni autorski projekt nakon prekida suradnje s Arriagom. Najveći otklon u odnosu na dotadašnje radove s Arriagom Iñarritu je polučio odustajanjem od složene naracije s više fabularnih nizova, odlučivši se za integralnu linearnu priču što je bio gotovo manifestni čin autorske emancipacije. Film je premijerno prikazan u Cannesu gdje je Bardem dobio nagradu za najboljeg glumca. Na programu kina Tuškanac će se Biutiful naći u petak.
 
Retrospektiva završava u subotu nagrađivanom dramom 21 gram (2003). Iñarritu i Arriage kreirali su pripovjednu cjelinu od tri zasebne priče čije protagoniste povezuje kobna prometna nesreća. Za razliku od Pasje ljubavi, u ovom filmu je narativno-dramaturška koncepcija puno radikalnija te zahtjeva od gledatelja znatan angažman u sklapanju priče. Rezultat je djelo kojim su pokazali da njihova kreativna lucidnost i uspjeh koji su ostvarili prvijencem nije plod slučajnosti, nego da je riječ o ambicioznim autorima sklonima traganju za proširenjem svojih autorsko-izvedbenih granica.
 
Portreti: Svijet slučajnosti Alejandra Gonzáleza Iñárritua
 
Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.
Cijena ulaznice 25 kuna.