Preskočite na glavni sadržaj

Republika Hrvatska izabrana u biro IX. zasjedanja država članica Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a

Na 9. zasjedanju država članica Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine koje se održava od 5. do 7. srpnja 2022. godine u sjedištu UNESCO-a u Parizu, Republika Hrvatska izabrana je za potpredsjednicu zasjedanja.
vrijeme: 05.07.2022. -
url: https://ich.unesco.org/en/9ga
Tijekom tri dana zasjedanja, 180 država članica Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine sastalo se kako bi raspravili mnoge teme iz područja nematerijalne kulturne baštine svijeta i budućnosti ove Konvencije koja je ratificirana 2003. godine. Republika Hrvatska ratificirala je među prvima u svijetu ovu UNESCO-ovu Konvenciju te u lipnju 2008. godine postala članicom Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine pri UNESCO-u.
 
Kao jedna od država s najvećim brojem (18) upisanih dobara uvrštenim na popise nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a u svijetu, nastavljamo se u okviru UNESCO-a zalagati za promicanje i zaštitu nematerijalne kulturne baštine te surađujemo s drugim zemljama u regiji i svijetu. 

Nematerijalna kulturna dobra upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva →
 
Ovaj izbor još je jedna potvrda uspješne brige hrvatskog Ministarstva kulture i medija koje okuplja brojne stručnjake u čuvanju i upravljanju kulturnom baštinom.

Izvor: https://min-kulture.gov.hr/